Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Red Hat: Digitaliseringen vil få flere til at vælge Linux frem for Windows

I takt med at virksomhederne digitaliserer deres forretning, bliver Linux en stadig vigtigere del af deres infrastruktur – helt umulig at undvære i stor skala og på vej over i de små virksomheder. Det mener Red Hat i Skandinavien.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danmark er traditionelt set et Windows-land. Langt de fleste servere i Danmark benytter Windows, men den tendens er måske ved at ændre sig. AOD PRO har talt med Red Hats skandinaviske kontor, og Magnus Glantz, Senior Solution Architect, fortæller, at det er digitaliseringen der driver udviklingen hen imod flere Linux-installationer.

”Virksomhederne har fuld gang på digitaliseringen i øjeblikket, ikke mindst i Danmark, og det betyder også, at de i stadig stigende grad kommer til at benytte Linux,” mener Magnus Glantz.

Årsagen til det skifte er, at Linux skalerer langt bedre end for eksempel Windows gør, hævder han. Når det kommer til effektivitet i stor skala, har Linux vist, at det er det bedste operativsystem, og derfor vil danske virksomheder automatisk vende sig mod Linux, når de har brug for skaleringskraft i forbindelse med digitaliseringen.

Store virksomheder over på Linux

”Vi ser allerede i dag, at store danske virksomheder massivt benytter sig af Linux, men når digitalisering og micro-services bliver hverdag for de små og mellemstore virksomheder, bliver Linux også aktuelt for dem,” mener Magnus Glantz.

At Linux er oplagt til tjenester, der kræver skalering på stort niveau, ses blandt andet ved, at tjenester som Facebook, Instagram, Twitter, SnapChat og LinkedIn, med deres kæmpestore computermiljø ikke er baseret på Windows, men på Linux.

”Det kræver en skalering på et niveau som Windows ikke kan håndtere, det kræver et system som Linux”, pointerer Magnus Glantz.

Der er dog andre årsager til at Linux i øjeblikket er ved at finde ind i danske virksomheders it-systemer. Der er ingen leverandørbinding som ved Windows.

De unge vænner sig til at bruge Linux under uddannelsen, siger Magnus Glantz. De unge vænner sig til at bruge Linux under uddannelsen, siger Magnus Glantz fra Red Hat.

”I en digitaliseret virkelighed vil computersystemer i stigende grad blive kernen i virksomhedernes forretning, og så giver Linux rigtig god mening. Du skal nemlig ikke have en speciel kontrakt med en leverandør for at få Linux, og for mange kan det gøre hele forskellen,” siger Magnus Glantz.

Skiftet kommer med de unge

Men samtidig er der ved at ske et skifte hos de unge, som forlader universiteterne i disse år. En udvikling som Magnus Glantz allerede har set i Sverige.

”Her er det helt almindeligt, at universiteterne benytter sig af open source – som blandt andet Linux – i undervisningen, og de unge vænner sig derfor til at bruge det under uddannelsen. I Danmark er det typisk Microsoft-systemer, vi ser på universiteterne, men jeg er sikker på, at det også vil ændre sig fremover,” mener Magnus Glantz.

Endnu ikke på pc’er

Linux vil dog næppe blive hverdag på bærbare pc’er. Magnus Glantz forventer ikke, at vi kommer til at se Linux på en laptop i den nære fremtid.

”Du kan naturligvis sagtens får Linux på laptoppen, men jeg tror ikke, at det er noget, som kommer til at stige nævneværdigt. Udviklere vil køre Linux, men brugerne vil stadig have mest glæde af at køre Windows eller Mac på deres laptop,” slutter Magnus Glantz.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere