Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nokia X20: Android med pensionssikring

Et ekstra år med Android-opdateringer er ikke nok til at gøre denne mobil attraktiv.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi skifter smartphone i tide og utide. Ikke fordi telefonen i sig selv bliver forældet, men ofte fordi styresystemet gør det – uden mulighed for, at man fører det up to date. Mange mobiler løber tør for opdateringer allerede et par år, efter at de er købt. Det er med til at reducere mobilens levetid og dermed også øge mængden af elektronisk skrald.

Ved at udvide opdateringsperioden for deres smartphones forsøger Nokia at gøre dem mere miljørigtige. Nokia X20 kommer således med tre års Android-opdateringer. Det er bestemt et plus. 

At du får 5G er også positivt, omend det efterhånden er standard i denne prisklasse. 

Blandt de gode egenskaber skal også fremhæves en velfungerende fingeraftrykslæser bygget ind i powerknappen – det helt rigtige sted for sådan én.

Et relativt stort batteri på 4470 mAh med fornuftig 18 watt-opladning trækker heller ikke ned.

Det gør et tripelkamera med 64 MP hovedkamera, 5 MP vidvinkel, 2 MP makro og 2 MP dybdekamera heller ikke, selvom det ikke er det bedste i testen.

Hovedkameraet er anstændigt, men vidvinkel og makro er anvendelige i god belysning. 

En sløv sag

Hvad der derimod trækker direkte ned, er et halvkluntet design uden IP-certificering, en småbleg skærm med ”kun” 60 fps og en sløv processor. 

En Snapdragon 480 er simpelthen ikke godt nok i en mobil til 3000 kroner og i øvrigt et besynderligt valg, når man forsøger at gøre mobilen langtidsholbar. 

Mange vil formentlig nå at blive så trætte af den sløve ydelse, at de ender med at udskifte mobilen af den grund, inden de gavmilde tre års opdateringer er brugt.

Dermed modarbejder Nokia lidt sit eget ærinde her.

Dyr samvittighed

Selvom projektet for så vidt er sympatisk, ender Nokia X20 alligevel med at give fornemmelsen af, at det er brugeren, der må betale for den gode samvittighed og ikke Nokia, der slår sig så fint op på de flotte intentioner. 

Når OnePlus på samme vis tilbyder tre års opdateringer og endda sælger deres både hurtigere og mere veldesignede mobil billigere, er det svært at finde gode salgsargumenter for Nokia X20.