Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Der er ingen tvivl om, at AI-bølgen, der har skyllet ind over samfundet fortsætter.
Men hvor AI-hypen tidligere var drevet af befolkningen, der tog ChatGPT og lignende generative AI-tjenester til sig, så er det i høj grad virksomhederne, der nu kigger på, hvordan de kan integrere AI i deres organisation.
I Twoday oplever vi, at de danske virksomheder i stigende grad afsætter ressourcer til at finde de rette use-cases - og mange er klar til at tage ud på deres AI-rejse.
Desværre oplever jeg også, at flere organisationer, der i større eller mindre omfang, sætter AI-udrulningen på pause, fordi de har bekymringer omkring datasikkerheden.
I mit daglige arbejde indenfor it-sikkerhed, er det sød musik i mine ører, at virksomhederne tager datasikkerhed seriøst.
For der er heller ingen tvivl om, at mængden af cyberangreb mod danske organisationer kun vil stige fremover.
Ulven kommer
Problemet er bare, at langt de fleste af virksomhedernes bekymringer beror på skræmmehistorier fra "en, der kender en…" eller nyheder i medierne.
Eksempelvis har jeg ivrigt fulgt med i historier i de danske medier om, at forskellige offentlige organisationer anbefaler virksomheder at undgå Microsofts AI-løsning, Copilot.
Flere af de kritiske historier er primært baseret på en rapport om datasikkerhed og Copilot fra det norske datatilsyn.
Men hvis man nærlæser den norske rapport, vil man opdage, at den er god og informativ, og at den helt basalt konkluderer:
Virksomheders brug af Microsoft Copilot ikke giver anledning til udfordret datasikkerhed – hvis ellers virksomhederne har styr på deres data(sikkerhed).
Sagt på en anden måde: Hvis en virksomhed ikke overholder god dataskik, GDPR-lovgivning og lignende regulativer, vil Copilot som løsning heller ikke kunne overholde det.
For det særlige ved tjenester som Copilot er, at løsningen bliver bedre og mere effektiv ved at automatisk indsamle brugbare data fra virksomheden. Og dér opstår problemet, hvis virksomhederne generelt ikke har styr på deres data og compliance.
Utilsigtet misinformation
Flere negative mediehistorier om datasikkerhed og Copilot fremhæver også en rapport fra den hollandske sammenslutning af uddannelsesinstitutioner, SURF.
Rapporten er i min optik virkelig gennemarbejdet og jeg kan kun anbefale andre at læse den. Den adresserer nemlig faldgruberne for datasikkerheden i Copilot.
Ud over at påpege, at virksomheden allerede skal overholde datalovgivningen, forklarer den hollandske rapport, at Copilot-brugere kan blive udsat for misinformation, fordi AI-tjenesten kan generere ukorrekte informationer.
Hvis du har benyttet en generativ AI-tjeneste, har du sikkert oplevet, at resultater og informationer kan være fejlagtige eller billederne ser underlige ud.
Her hallucinerer AI-løsningen. Men hallucinationen, og dermed misinformationen, kommer fra dårlige data – og hvis vi tager det i en Copilot-kontekst, så vil det ofte være baseret på fejlagtige data fra virksomheden selv.
Uddan dine brugere og få styr på penalhuset
På baggrund af de to rapporter anerkender jeg, at der kan være udfordringer med brugen af Copilot. Men kun, hvis virksomhederne i forvejen vender det blinde øje til datasikkerhed og ukorrekte data.
Jeg vil derfor opfordre alle virksomheder – uanset om I overvejer at benytte generative AI-løsninger eller ej – at sikrer, at I til en hver tid har styr på jeres datasikkerhed og kvalitet af data.
Derudover vil jeg på det kraftigste anbefale, at virksomheder, der kaster sig ud på AI-rejsen, implementerer et sæt spilleregler for medarbejdernes brug af AI.
Og sidst, men ikke mindst, er det nødvendigt med medarbejderuddannelse i brugen af AI, så de både bliver bedre til at benytte AI, men i særdeleshed fordi de får indsigt i, hvordan de kan spotte misinformation fra den generative AI.
Kort sagt: Hvis virksomheder får styr på deres penalhus og krydrer brugen af AI med lidt sund fornuft, er der absolut ingen grund til at frygte Copilot.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.