Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De bedste gratis-programmer lige nu: 4 programmer, der gør din pc og mobil bedre

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD. Alle er helt gratis ...

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Pestudio
Programfiler i risikoanalyse

Dette nummers foretrukne program, Pestudio, er (indrømmet) noget af et nicheprogram. Men det er ikke desto mindre guld værd for alle, der vil foretage en indledende vurdering af, hvad et program indeholder af instruktioner og features.

Giver programmets mange filtyper som exe, dll, ocx, cpx eller sys grund til en mistanke om ondsindet eller forældet kode, kan Pestudio undersøge alle de understøttede filtyper uden at starte dem. Den gratis version må ikke anvendes til kommercielt brug.

Hent Pestudio her.

________________________________________________________

2 Krita
Open source-maleprogram

Krita er et open source-maleprogram til alle, som vil udleve deres kreative sider på den digitale platform, men som ikke vil betale en formue for det. Krita er gratis, og det kan anvendes til malerier, illustrationer, tegneserier eller konceptstudier. Mulighederne er grænseløse.

Der findes mange forskellige eksempler på, hvad der er skabt med Krita, inde på programmets webside (det er også herfra, det indlejrede billede er downloadet). Hvad nærværende skribent kunne skabe på kort tid, står desværre ikke mål med, hvad virkelig dygtige kunstnere kan frembringe.

Det skal ikke nægtes, at udholdenhed, tid og vilje til at male foruden et vist talent for metieren er nødvendig, før man virkelig bliver belønnet af programmet. Krita-programmet understøtter CMYK, HDR-maling, et utal af maleværktøjer, herunder kalligrafipen, samt et pænt udvalg af filtre, hvormed man kan justere det frembragte.

Man kan også frit vælge, hvilke værktøjer som skal vises, alt efter hvad ens behov er. Ganske enkelt glimrende, og kom så i gang med at male!

Hent Krita her.

3 Vejrstation
Samlede vejrinformationer i en app

Med Vejrstation til Android kan du få samme mængde informationer angående vejret, som du kan fra en traditionel vejrstation, måske endda flere. Appen har brug for placeringsinformationer, men når de er godkendt, får du en oversigt over temperaturer, UV-indeks, anslået mængde regn, dugpunkt, vindhastigheder, lufttryk og tider for solopgang og nedgang, både nuværende og kommende værdier.

Hent Vejrstation her.

________________________________________________________

4 Sleipnir
Blink-baseret browser fra Japan

Sleipnir er noget så uventet som en japansk webbrowser, hvis navngivning er inspireret af nordisk mytologi. Der er tale om en webbrowser, der bygger på den såkaldte Blink-engine, altså den samme engine, der er en del af Chromium-projektet. Nyere Chrome, Microsoft Edge og Opera er nogle af de browsere, som anvender Blink-engine.

Fordi den deler platform med andre fremtrædende browsere, kan man anvende alle de udvidelser, man måtte være vant til fra eksempelvis Chrome. Browserens faneblade viser thumbnails for de åbnede websider, der kan føjes til en værktøjslinje med bogmærker – og ligeledes en værktøjslinje med oversigt over tidligere åbnede websider.

Hent Sleipnir her.