Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske virksomheder: Digitalisering er ikke vejen til at skabe grøn omstilling

Mange virksomheders afvisning af digitale løsninger til grøn omstilling er den måske mest overraskende konklusion i rapporten IT i praksis, hvor man har spurgt de største danske virksomheder, kommunerne, offentlige organisationer og borger om deres brug af den digitale teknologi og deres vaner.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Årets IT i praksis-rapport – som udarbejdes af Rambøll Management Consulting i samarbejde med organisationen Dansk IT – er på gaden i sin 26. udgave. Rapporten i år rummer flere spændende konklusioner. Blandt andet afslører den, at danske virksomheder måske lidt overraskende ikke har megen tiltro til digitale løsninger, når det handler om fremtidens grønne løsninger.

Kun godt hver femte (21 procent) af landets 1000 største virksomheder ser et grønt perspektiv i digitalisering som vejen til fremtidens grønne løsninger – det til trods for, at knapt halvdelen (46 procent) af virksomhederne betragter bæredygtighed som en strategisk topprioritet.

Overset potentiale

Ifølge de to partnere bag rapporten er de danske virksomheders tilgang til grønne løsninger problematisk. Det oversete potentiale i bedre brug af data og digitalisering i den grønne omstilling bremser Danmarks vej til målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, mener Rambøll og Dansk IT.

IT i praksis 2021-22 bygger på interview med de 1000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder. Mere end 1000 borgere har desuden deltaget i borgerundersøgelsen.

Mere hjemmearbejde – måske …

Rapporten viser også, at holdningen til hjemmearbejde er vendt på hovedet i både den offentlige og private sektor. Nu er 2-4 hjemmearbejdsdage om ugen ganske almindeligt, afslører rapporten. Rapportens konklusion strider dog med de aktuelle trafikiagttagelser. Trafikken omkring hovedstaden var i september – ifølge Vejdirektoratet – tættere end før corona.

Undersøgelsen viser også, at den offentlige sektor vil mere end fordoble brugen af kunstig intelligens over de kommende tre år. Det bør føre til dataetiske overvejelser og politisk stillingtagen på området, lyder det samstemmende fra Dansk IT og Rambøll.

Også virksomhederne investerer i det helt nye teknologiområder. Rapporten løfter sløret for store, kommende investeringer i kunstig intelligens, internet of things og virtual reality.

IT i praksis 2021-2022 kan hentes her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere