Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Orbi Pro SXK30: Her kan du få fire separate netværk

Netgear har skaleret deres mest avancerede Orbi Pro mesh-løsning stærkt ned i både størrelse og pris, men næsten ikke i features.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det kostbare Orbi Pro SXK80 – det hidtil dyreste mesh-system i AOD, som vi testede i nummer 11/2021, har allerede fået en lillebror, der fylder og koster mindre end det halve. Netgear har skåret lidt i kapaciteten og tilslutningerne, men heldigvis ikke i de professionelle funktioner.

Et afgørende argument for at vælge Orbi Pro SXK30 til business-brug – og kåre systemet som AOD testvinder – er muligheden for at arbejde med op til fire separate Wi-Fi-netværk, som kan tildeles hver sit navn med tilhørende adgangskode og brugerrettigheder.

Det kan lette overblikket over en større installation, som kan omfatte op til mere end 40 samtidige brugere fordelt over et areal på op til næsten 400 kadratmeter.

Til medarbejdere og gæster

Fra fabrikken er routerens netværk navngivet som Admin, Employee, IoT og Guest, og kun Admin er aktiveret. Admin er det bedst beskyttede netværk, hvor kun administratoren har frihed til at skrue på samtlige knapper i Insight-appen eller en browser.

Employee kan opsættes til, at medarbejdere kan tilslutte deres eget, medbragte udstyr og bruge de dele af netværket, som administratoren giver dem lov til.

IoT (Internet of Things) er beregnet til smarte enheder som lamper, håndterminaler, robotstøvsugere osv., der ikke kræver den store databåndbredde og måske kan være dårligt beskyttet mod hacking.

Endelig er der Guest, der kan tilgås via en lokal adgangskode eller Facebook, og administratoren kan fastlægge, hvor længe en gæst må være på ad gangen.

Tilslutningerne er begrænset til fire 1G-porte på både router og satellit. Kompleksiteten til trods er den grundlæggende opsætning af SXK30 ganske enkel og hurtig, men det kan være rart med en venlig nørd til de mere avancerede indstillinger

Af et mesh-system i AX1800-klassen er SXK30 meget hurtigt, og dets AOD_CPI-score ligger ikke meget under storebrors, men den totale kapacitet er begrænset til 40 samtidige brugere fordelt over et areal på op til 250 kvadratmeter.