Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De bedste gratis-programmer lige nu

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD ...

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Controlmymonitor
Alternativ styring af skærmindstillinger

Det er muligt at ændre sine skærmindstillinger i computerskærmens OSD, On Screen Display-menu. Det er dog ikke alle brugere, der er født ens. Nogle synes måske, disse menuer er lettere at benytte end andre. Der er mildest talt også forskel på, hvor godt de er opbygget.

Betjeningen via skærmens integrerede knapper er langtfra altid optimal. Kan du se dig selv i bekrivelsen, så prøv ControlMyMonitor til Windows. Her kan du hurtigt ændre skærmindstillinger fra en liste. Vent blot et øjeblik, før skærmen opdateres.

Hent Controlmymonitor her.

2 Radio Danmark
Danske radiokanaler og podcasts

Musik er en vigtig del af mange menneskers hverdag; det samme kan nu siges om podcasts. Med Radio Danmark på din Android- eller iOS-enhed får du adgang til alle de bedste danske radiokanaler samt en lang række podcasts om forskellige emner.

Der findes apps med langt flere radiokanaler. Hvad der gør denne app speciel er, at den samler de danske radiokanaler et sted, og at du kan høre dem, uanset hvor du befinder dig, selv hvis det skulle være en lokalradio fra den anden ende af landet.

Appen giver adgang til langt over 200 radiokanaler, hvilket slet ikke er så ringe. Du får også mulighed for at indkredse radiostationerne, så du for eksempel præsenteres for radiokanalerne fra din region, hvis det har speciel interesse.

Har du svært ved at huske kanalerne fra hinanden, kan du gemme de udvalgte som favoritter. Så får du hurtig adgang til dine yndlingsprogrammer. Hvis du er meget på farten eller opholder dig steder, hvor mobilen er den primære adgang til underholdning, er denne app lige sagen.

Hent Radio Danmark her.

3 MAX Tray Player
Medieafspiller til proceslinjen

Hvis du stadig modstår tidens trend og ikke streamer al din musik eller video, kunne et program som Max Tray Player måske være interessant. Programmet lægger sig i Windows’ proceslinje, hvorfra du kan starte programmet. Du kan til en vis grad selv vælge, hvor programmet skal placeres. Du kan høre musik og se video, uden at programmet dominerer skærmen. En ulempe er dog, at alt er voldsomt småt i 4K-opløsning.

Hent MAX Tray Player her,

4 Picpick
Skærmskud på turbo

Dette nummers foretrukne program PicPick er et portabelt screenshot-program til Windows. Programmet er gratis til privat brug. Skal det anvendes kommercielt, kan man købe licenser til formålet. Programmet lægger sig i Proceslinjens meddelelsesområde, hvorfra man kan åbne brugergrænsefladen, indstillinger, tage skærmskud eller blot starte en specifik funktion.

Ud over at være et meget alsidigt program til screenshots så kan man også redigere sine screenshots og andet. Der er indbygget farvevælger, lineal til måling af elementer på skærmen, forstørrelsesglas samt måling af vinkler på skærmen, og du kan markere udsnit af dine skærmskud.

Hent Picpick her.