Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Logitech Scribe og Logitech Rally Bar: Hold dine videokonferencer på et højere teknisk niveau

Efter mange års mere eller mindre halvhjertet udvikling kan vi vist tillade os at konstatere, at videomøder er kommet for at blive. Hvad der begyndte som en tvingende nødvendighed for snart to år siden, er blevet et effektivt tids- og pengebesparende værktøj, og nu er tiden inde til at gøre de ofte interimistiske installationer permanente – og bedre.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et godt webkamera – og en hurtig internetforbindelse – er håndgribelige ”konkurrencefordele”, når vi deltager i videomøder. Hvad vægt har et godt budskab, hvis afsenderen ligner et skakbræt i hovedet, og lyden er i Apollo 11-kvalitet?

Computere og webkameraer rækker fint til 1:1-dialoger. Når der skal kunne være flere deltagere på både afsender- og modtager­siden, er der behov for noget stærkere og mere dedikeret isenkram. Her vil mange virksomheder være godt kørende med en videobar-løsning.

En videobar kan umiddelbart minde om en lydbar til et fjernsyn. Den har også indbyggede højttalere, men den runde enhed midt på fronten er objektivet til et videokamera, og desuden er der højfølsomme mikrofoner til at registrere, hvad mødedeltagerne siger.

AOD har tidligere testet videobarer i prisklassen under 10.000 kr. Her lægger vi øjne og ører til Logitech Rally Bar, hvor den vejledende frapris er lige under 30.000 kroner. Desuden ser vi på et spændende whiteboard-kamera, der både kan understøtte en Rally Bar og bruges selvstændigt.

Op til 45 personer

Rally Bar er bygget til mellemstore mødelokaler, hvor systemet kan holde styr på op til 45 personer. Logitechs RightSense-teknologi kombineret med en AI Viewfinder (søger) i form af et ekstra kamera registrerer menneskelige figurer og beregner deres position i realtid. De indbyggede mikrofoner samarbejder med søgeren og videoobjektivet, så dette automatisk drejer, tilter, zoomer, fokuserer og fastholder den person, der aktuelt har ordet, midt i billedet.

Selve 4K-videokameraet i Rally Bar med stor frontlinse og motordrevet pan/tilt er en noget mere kompleks konstruktion end et webkamera. Der er tabsfri optisk zoom op til fem gange, og kan man leve med en mindre kvalitetsforringelse, kan zoomrækkevidden øges til 15 gange.

På lydsiden har Logitech trukket på erfaringerne fra mange år med webkameraer. De seks mikrofoner har høj følsomhed og styres automatisk, som om en lydtekniker sad i videobaren. På den måde kan de ikke alene stille skarpt på den talende, men også forbedre klangen, kompensere for forskellige taleniveauer og reducere uønsket støj i rummet.

I vores hi-fi-ører er højttalerlyden fra Rally Bar karakteriseret ved et komfortabelt kraft­overskud til at dække et større mødelokale og en meget behagelig, klar og let fyldig klang, der holder al slags tale let forståelig. Noget ganske andet end højttalerne i en typisk laptop.

Logitech Tap-betjeningspulten kan styre videokonferencesystemet og overflødiggøre en computer.

RightSense-kamerateknologien kan gøre møder og konferencer mere levende end traditionelle præsentationer, fordi de aktive deltagere får frihed til at bevæge sig i rummet og eksempelvis illustrere en pointe med en skitse eller et diagram ved at skrive eller tegne på et whiteboard.

Men noget af effekten kan gå tabt, hvis Rally Bar-kameraet skal skifte fra den talende og i stedet fange indholdet på den hvide tavle. Det svarer til de Teams- og Zoom-møder, hvor lederen skifter til at vise PowerPoint-slides på hele skærmen og fortsætter med at tale i baggrunden. Sådan kan man miste et publikum på 10 sekunder.

Løsningen på denne udfordring kan være Logitech Scribe, som er et AI-drevet whiteboard-kamera til knap 10.000 kr. Umiddelbart lyder det dyrt, men Scribe er også meget mere end et full HD USB-videokamera – ikke mindst på softwaresiden. I et møde- eller klasselokale kan Scribe affotografere et whiteboard på op til 1,2 x 2 meter, så indholdet nemt kan deles i perfekt kvalitet med de lokale deltagere på en eller flere fladskærme.

Ydermere kan kunstig intelligens gøre den, der skriver på skærmen, transparent, så fjernbrugere kan se hele tavlen, uden at noget blokerer synsfeltet. Ren magi og en stor hjælp for uerfarne oplægsholdere, der i distraktion kan have det med at vende ryggen til publikum og skygge for deres egne guldkorn. Teknikken kan også forbedre markørens farve automatisk, så indholdet bliver letlæseligt, og Scribe kan registrere andet ikke-digitalt indhold som gule stickers, der ofte bruges til brainstorme.

Sådan testede vi

AOD livetestede det komplette Rally Bar/Scribe-sæt i Logitechs danske showroom, hvor senior key account manager Sune Green var vært, og sales engineer vc (video conference) Kim Dahl gennemgik teknikken fra sit hjem i Norge.

Lad os starte med at fastslå, at det var den bedste ”som at være der selv”-oplevelse, vi har haft i forbindelse med et videomøde. Vores forventninger var på niveau med priserne – og vi blev ikke skuffet. Lysforholdene i det lille mødelokale var absolut ikke i topklasse, men det var intet problem for videokameraet, og den høje lydkvalitet har vi allerede beskrevet.

Lydsektionen i Rally Bar er bygget som en lydbar til tv- og filmlyd i en stue. To 70 mm-drivere med hver sin refleksport forbedrer bassen, og små adaptive mikrofoner ”følger” den talende.

Lige så positivt var vores indtryk af friheden for brugerne. ”Hvis du kan se videokameraet, kan det også fange og følge dig”. Det kan få personer til at virke mere afslappede, fordi de ikke skal være bekymrede for, om de hele tiden er midt i billedet.

Betjeningen virkede nærmest legende let, og intet gik galt. Med vores erfaring fra lignende events vurderer vi, at brugervenligheden er så høj, at de cirka 10 minutter, det typisk tager at komme i gang med et videomøde, kan reduceres betydeligt.

Professionel installation

I vores optik bør Logitechs Rally Bar/Scribe-setup dog indgå i en permanent løsning og installeres derefter. På den måde kan man slippe for at vise gæster en ormegård af kabler og sikre sig, at whiteboard-kameraet altid er korrekt trapezkorrigeret.

Endnu en grund til at vælge en professionel leverandør, rådgiver og installatør kan være, at der er endnu flere enheder i Logitechs portefølje af videobar-løsninger, end vi har omtalt.

Mange vil nok styre Rally Bar med en pc eller Mac, men hvis man vil være sikker på at undgå tilslutningsproblemer med medbragt udstyr, kan det være en idé at investere endnu et stort fircifret beløb i den dedikerede touch-controller Tap, som kan stå på et bord eller – endnu bedre – ophænges på væggen i mødelokalet.

Den fine lyd kan forbedres yderligere med eksterne mikrofoner, og et par store fladskærme på mindst 55” eller en projektor bør også sættes på indkøbslisten. Den samlede regning kan meget nemt løbe op over 50.000 kroner, men så kan man også være sikker på, at man ikke går ned på udstyr foreløbig.