Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Priserne stikker af: Disse varer er steget voldsomt

Inflation og uro i verden påvirker forsyningen. Visse varer er blevet meget dyrere. Elektronikbranchen er hårdt ramt, viser en ny undersøgelse fra PriceRunner.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I takt med at inflationen stiger, påvirkes priserne på nogle af danskernes foretrukne forbrugsvarer. Det gælder ikke blot fødevarer, men også en række af andre produkter.

PriceRunner har undersøgt prisudviklingen for 329 produktkategorier hos pricerunner.dk siden maj 2020, og tendensen er tydelig.

Mere end halvdelen af produkterne er steget i pris, og det er dermed i mange tilfælde blevet meget dyrere at købe den samme vare.

Prisstigninger på kategorier hos PriceRunner:

Højere containerpriser og dyrere elektronik

Tendensen med stigende priser er også tydelig, når det handler om de 20 mest populære kategorier gennem de seneste to år.

Mellem februar 2020 og januar 2022 er et TV i gennemsnit blevet 30% dyrere, mens skærme er steget i pris med 32% og grafikkort er steget med hele 66%.

Det er især elektronik, som er påvirket af den stigende inflation, men også legetøj er blevet væsentligt dyrere. Man skal betale 15% mere for samme legetøj sammenlignet med priserne i 2020, og parfumer er i gennemsnit blevet 20% dyrere.

”Inden for elektronik er det i høj grad stadig problemer med mikrochips, som sidder i de fleste elektroniske produkter. Vi ser det især med grafikkort, som har været støt stigende i pris siden efteråret. Også andre forbrugsvarer rammes, primært fordi højere containerpriser gør det dyrere at transportere varerne rundt i verden. Den tendens fortsætter nok desværre et stykke ind i 2022,” vurderer forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev.

Byggebranchen hårdt ramt

Der er dog især renovering og byggeri der er ramt. Af de ti kategorier, som er steget mest i pris siden maj 2020, udgør Renovering & Byggeri fire pladser.

Træ er blevet 396% dyrere, belægningssten 115% dyrere, pladematerialer 87% dyrere, mens tag er steget med 55%.

Prisen på byggematerialer har været støt stigende igennem corona-krisen, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner, Katrine Barslev.

”Mange danskere har benyttet de seneste to år til at renovere og opgradere hjemmet. Vi har set stigende efterspørgsel efter byggematerialer og håndværkere og dertil stigende priser. De globale problemer i forsyningskæderne har også givet udfordringer med levering af byggematerialer som træ og sten,” siger Katrine Barslev.Urolighederne omkring i verden kommer givetvis til at påvirke priserne i de kommende måneder. PriceRunner følger udviklingen tæt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere