Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grønne hjem stiller nye krav til el-sikkerheden

Energivenlige el-apparater vinder større indpas i de danske hjem, og det er godt for både klimaet og pengepungen, men udgør en risiko for vores el-sikkerhed, hvis eltavlen ikke er up to date. Sådan lyder meldingen fra power management-virksomheden Eaton.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stigende el-, olie- og gaspriser betyder, at mange boligejere lige nu overvejer at investere i varmepumper og energivenlige produkter. Nogle bilejere har allerede deres egen ladestander i carporten, men det er kun lige begyndt, og flere husejere er begyndt at producere egen strøm med solceller.

Ny teknologi til fejlstrømsafbrydelser skal sikre grønne apparater mod strømsvigt

Vores elforbrug har ændret sig drastisk gennem de seneste år, og elinstallationer er blevet mere komplekse. For eksempel er salget af varmepumper i Danmark steget. Ifølge tal fra Energistyrelsen blev der i perioden 1. juli 2020 - 30. juni 2021 solgt godt 21 procent flere luft/luft-varmepumper i forhold samme til periode året før og 56 procent flere vandbårne varmepumper. Det stiller nye krav til teknologien bag vores fejlstrømsafbrydere.

Fejlstrømsafbrydere af type A, som vi også kender som HPFI-afbryderen, og som i dag sidder i de fleste eltavler, ydede for blot få år siden fin beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter som fx blæsere og foodprocessorer. De er i dag ikke længere tilstrækkelige, hvis dit hjem er fyldt med grønne apparater. De nye energieffektive el-apparater kræver nemlig mere, og de er ofte bygget med tungere motorstyreenheder (frekvensomformere), som stiller højere krav til fejlstrømsafbryderne.

”Fejlstrømsafbryderen er vores nødbremse mod stød og brand, hvis der opstår elektriske fejl i elinstallationen. Derfor er det afgørende, at den følger med den teknologiske udvikling, så den kan beskytte os mod livsfarlige elektriske stød. I dag ser vi desværre, at type A ikke altid lever op til opgaven,” siger Per Vagnholm salgschef hos Eaton Danmark.

Det udfordrer ifølge Per Vagnholm beskyttelsen af hovedstrømkredse og kan give pludselige strømafbrydelser.

Grønne boligejere skal kigge fejlstrømsafbryderen efter i sømmene

Grønne boligejere, elektrikere og installatører bør derfor gå deres grønne installationer efter i sømmene og sikre sig, at de har den rigtige type fejlstrømsafbryder som fx Eatons type F, der er særlig egnet til energieffektive el-apparater i hjemmet og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.

Selvom type F egner sig til grønne el-apparater, yder den dog ikke tilstrækkelig beskyttelse, når det kommer til større og mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper. Her skal du i stedet vælge fejlstrømsafbrydere af typen B eller B+, der giver dig en allround sikkerhed.

Teknologien bag fejlstrømsafbrydere er under hastig udvikling, og der findes i dag intelligente og avancerede fejlstrømsafbrydere på markedet, der både beskytter dig mod elektriske stød og samtidigt byder på en række overvågnings- og forvarselsfunktioner. Det er Eatons digitale fejlstrømsafbryder et eksempel på. Den kan give dig besked om, hvornår det er tid til at efterse din elinstallation, hvilket begrænser utilsigtet udkobling.

Beskyt også hjemmet mod overspændinger

Den energibevidste husejer bør også overveje at beskytte hjemmet mod overspændinger, hvis eltavlen udvides til også at forsyne husstandens varmepumpe eller ladestander.

Særligt enfamiliehuse mangler ofte at installere transientbeskyttelse. Det skyldes, at kravet for overspændingsbeskyttelse (60364-4-443.4) i private boliger kun gælder, hvis værdien af den samlede elektriske installation, er mere end fem gange højere end omkostningen ved selve beskyttelsesudstyret. Det kan dog ifølge Per Vagnholm både blive dyrt og ubehageligt, hvis den del af installationen mangler, og lynet slår ned.

Faktaboks

Fejlstrømsafbryderens grønne ABC

• Type A: yder beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter, men er ofte ikke tilstrækkelige til energieffektive el-apparater med frekvensomformere.
• Type B og B+: yder beskyttelse til mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper.
• Type F: yder beskyttelse til energieffektive el-apparater og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.
• Transientbeskyttelse (60364-4-443.4): yder beskyttelse mod overspændinger og bør overvejes ved installation af varmepumpe og/eller ladestander i private boliger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere