Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 tips: Sådan får du den bedste gaming-oplevelse på dit tv

Gaming-ekspert Magnus Groth-Andersens giver her sine fem bedste råd til at få den optimale gaming-oplevelse på dit tv.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gaming er populært som aldrig før og flere tager TV’et i brug, når de gamer. Hver fjerde dansker (23%) svarer ja til, at de bruger deres TV til at game på og mere end halvdelen (59%) svarer, at de vælger TV ud fra teknologi (OLED, Neo QLED osv.).

Det viser en ny undersøgelse med 1019 antal adspurgte danskere fra YouGov på vegne af Samsung.

Tech-funktionerne har stor betydning for gaming-oplevelsen. Hvis man gerne vil sikre sig den bedste gaming-oplevelse på fjernsynet derhjemme, er der flere parametre, man kan skrue på.

Derfor giver gaming-entusiast Magnus Grothe-Andersen, som til daglig er journalist på Gamereactor. sine fem anbefalinger til at skabe den bedste ramme for gaming-oplevelsen på TV’et.

1. Brug Game Mode

Det er vigtigt at sikre en så lille forsinkelse som muligt mellem dit input fra controlleren og til handling på skærmen foran dig. Derfor sørger jeg altid for at aktivere den indbyggede funktion Game Mode, hvis indstillingen ikke allerede er slået til. Game Mode er ikke kun til de konkurrenceorienterede, men for alle, der fremfor alt ønsker en responsiv oplevelse. Game Mode sikrer det skarpeste input, og det er med til at give den bedste gaming-oplevelse.

2. Høj opdateringshastighed på fjernsynet

For en sikkerhedsskyld er det godt at tjekke opdateringshastigheden på fjernsynet. Den burde automatisk blive sat til den højest mulige indstilling, når du tilslutter en kompatibel kilde, men jeg dobbelttjekker altid.

3. Husk HDR+

Du har allerede aktiveret Game Mode, der sikrer det skarpeste input, så dertil anbefaler jeg at tilføje HDR+. De fleste moderne spil er allerede optimerede til HDR. Ved at slå HDR+ til åbner du op for et langt bredere farvespektrum, hvor eksempelvis Samsungs QLED-panel også for alvor kommer til sin magt.

4. Styr på backlight, skarphed og kontrasterne

Vær ikke bange for at skrue backlight-lysstyrken op – de fleste stuer er naturligt oplyst, og det er jo netop der, at et TV som Samsungs Neo QLED præsterer. Den har 8K billedteknologi, som øger kontrastniveauet i billedet, så man tydelig kan se spillets billeddetaljer – også i et stærkt oplyst rum, hvor solen skinner skarpt ind ad vinduet. Du behøver desuden ikke at være bange for burn-in, så det er bare om at skrue op, særligt med HDR+ slået til.

Der findes naturligvis skarphed, lysstyrke og kontrast, samt en række indstillinger for postprocessering, som du kan vælge at pille ved. Det kræver dog at Game Mode slås fra, og ligeledes HDR+. Hvis du har et erfarent og trænet øje, så ved du, hvad der er bedst for dig. Men jeg anbefaler at efterlade indstillingerne, som de er. Men vigtigst af alt; skru på tingene hvis billedet er for mørkt, eller for eksponeret.

5. Tjek konsollens output-indstillinger

Moderne fjernsyn er skarpe til selv at spotte begrænsninger og muligheder i hver enkelt kilde, men det kræver naturligvis, at konsollerne er blevet indstillet til at udsende et optimalt signal. På spillekonsoller skal HDR eksempelvis typisk slås til, og det samme skal variable refresh-rate (eller VRR). Derfor er det en god er en god idé at tjekke konsollens output-indstillinger.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af YouGov på vegne af Samsung med mellem 1019-963 respondenter i Danmark i tidsintervallet 22.-25. april, 2022.