Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Dell Ultrasharp U3223QE: Masser af albuerum

Der er god plads til dagens opgaver på den skarpe 4K-skærm i størrelsen 32”. Dertil kommer en masse gode funktioner. Et forsøg på teknologisk at forbedre kontrasten er kun delvis vellykket.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne 32”-skærm er ikke nogen distanceblænder. Dell Ultrasharp U3223QE har begrænset HDR-understøttelse, ingen local dimming, opdateringsfrekvensen er beskedne 60 Hz, der er ingen quantum dots eller myriader af små led-pærer.

Så hvorfor skal du så overhovedet interessere dig for Dell-monitoren? Producenten anfører, at det er, første gang man ser IPS Black-teknologien fra LG i brug. IPS Black forbedrer kontrasten i ips-paneler helt op til 2000:1.

Det er langt bedre end med de eksisterende ips-skærme, som har en kontrast på op til 1300:1 og i øvrigt har ligget på det maks-niveau det seneste årti. Mange ips-skærme når endda kun op på 1000:1.

Disse tal gælder selvfølgelig kun for den grundlæggende kontrast fra LCD-panelet i sig selv. De omfatter ikke forbedret ydelse som følge af bagbelysning eller local dimming. Men på mange måder er den statiske kontrast at foretrække frem for smart baglysteknologi.

Det er mindre kompliceret og mindre dyrt at have en god indbygget kontrast end at rode rundt med avancerede tekniske ekstraløsninger. Selv i dag er der ikke mange skærme med local dimming ud over hele skærmen, og de få, som har, koster kassen. Så en stor forbedring af den statiske kontrast vil gavne monitorer i mange prisklasser.

4K og smal ramme

Dell-skærmen har også mange gode funktioner. Den har et 4K-panel, en smal ramme og masser af god skærmplads, USB-C til 90 W-strømforsyning, mulighed for daisy-chain (lineær tilslutning af flere enheder), Ethernet og en KVM-switch.

Farveægtheden er tilmed høj, selvom der ikke er tale om en professionel skærm til foto- og videoredigering.
Der er dog et men: Den høje tekniske kontrast slår ikke helt igennem i den subjektive oplevelse af panelet. U3223QE giver en lidt bedre kontrastoplevelse end andre ips-paneler – så heller ikke mere.

Det bliver ikke bedre af, at fabrikskalibreringen hælder mod det grønne. Dette teknologiske vidunder af et panel skaber ikke de reneste og mest kridhvide farvetoner, vi har set. Og der er synligt en smule kompression i nogle af vores testbilleder. Sammenlignet med en anden, mindre avanceret 32”-monitor i testlaboratoriet – med 4K og en kontrast på 1300:1 – kommer Dell-skærmen ikke ud som sikker vinder.

Set i det lys er Dell Ultrasharp U3223QE en smule skuffende. Kontrastydelsen er ips’ernes største svaghed. Med denne skærm, som har det nye IPS Black, bliver det ikke så meget bedre, som vi havde håbet.

Tilbage står dog alligevel en fin skærm med alle de sædvanlige fordele ved et 4K-panel, herunder fin og skarptskåren tekst og herligt med albuerum på skærmen.

De omfattende funktioner til produktivitet og forbindelser er også et stort plus. Men de er selvfølgelig ikke noget, som Dell Ultrasharp U3223QE har for sig selv. Godt forsøgt med IPS Black-panelet, men vi er ikke blevet helt overbevist.