Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bundkort [STORTEST]: Gode bundkort til den nye generation Intel-cpu’er

12. generations-cpu’erne fra Intel stiller krav til selvbyggerne. Processorerne kræver nemlig nye bundkort. Vi tester seks opdaterede bundkort her.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intels processorer fra 12. generation er fyldt med mængder af nye funktioner, men de truer også forrige generations bundkort. Det hænger sammen med, at man skal have et nyt bundkort fra 600-serien for at bruge en Alder Lake-cpu i sin gaming-pc. Derfor har vi afprøvet de seneste og (efter vores vurdering) bedste bundkort for at hjælpe dig med at indsnævre din søgning.

Man har flere bundkort-chipsæt at vælge imellem: Z690, H670, H610 og B660. De fleste funktioner finder man hos Z690’erne, men de er som regel de også dyreste. Hvis du synes, at de er for pebrede, kan du overveje de mere gaming-fokuserede B660-kort.

De har mindre omfattende specifikationer, men de har stadig PCIe 4.0-support fra chipsættet, og det betyder, at du stadig kan udnytte PCIe 4.0 NVMe-ssd’er til det yderste i din maskine.

Kortene er meget forskellige, og mange af dem er virkelig gode. Alligevel har vi vovet at udpege en testvinder og testens bedste køb.

Er Wi-Fi en god ide for gamere?

Wi-Fi 6E er den seneste trådløse teknologi i pc’er. Den tager fordelene ved Wi-Fi 6, herunder højere datahastighed, kapacitet, multi-enheds-ydelse og strømeffektivitet, og den giver mulighed for også at udnytte 6 GHz-frekvensen.

Det lukker op for helt nye kanaler til høj-hastighedskommunikation i pc’en og i spil.

Derfor: Ja, på en måde er Wi-Fi 6E umiddelbart en god idé for gamere. Det gælder især, hvis man er i et presset netværksområde, hvor en alternativ frekvens kan hjælpe gevaldigt på forbindelsens hastighed og stabilitet.

Den gode nyhed er, at Intel integrerer Wi-Fi 6E-support direkte i sin 12. generations-platform.

Routeren skal være med

Det betyder dog ikke, at man vil finde Wi-Fi 6E på hvert eneste kompatible bundkort. Man skal også sikre sig, at ens router er kompatibel med Wi-Fi 6E, og derfor er det nødvendigt at tænke over hele ens trådløse økosystem, før man lader Wi-Fi 6E få indflydelse på valget.

Vi kører gamingtest ved 1080p og ved mellemhøje til høje indstillinger for at fjerne eventuelle flaskehalse, der skyldes grafikkortets ydelse.

I de tilfælde, hvor det er relevant, bliver både enkelt- og dual-grafikkort-konfigurationer afprøvet for at sikre bundkortstabilitet i SLI- og Crossfire-situationer.

Læs testene her:

https://www.altomdata.dk/gigabyte-z690-aorus-pro-test-high-end-der-kan-betales/

https://www.altomdata.dk/test-af-asrock-z690-taichi/

 

https://www.altomdata.dk/test-af-msi-mpg-z690-carbon-wifi/

https://www.altomdata.dk/asus-rog-maximus-z690-apex/

https://www.altomdata.dk/test-af-bundkortet-msi-b660m-mortar-wifi-ddr4/

https://www.altomdata.dk/test-af-gpu-gigabyte-b660m-ds3h-ax-ddr4/