Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Borgmester frygter kaos i Helsingør kommune: Stadig forbud mod Google i skolerne

Situationen omkring Chromebooks og Google Workspace i det danske skolesystem spidser til, efter at Datatilsynet har valgt at opretholde et forbud i Helsingør kommune. Borgmesteren er stærkt utilfreds.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Uvisheden råder i Helsingørs kommuneskoler - og måske i alle de mange skoler, som benytter Googles Chromebooks og skytjenesten Google Workspace for Education. For Datatilsynet opretholder forbudet mod Google i Helsingør kommune. Læs forhistorien her.

Nu er det totalt kaos, og Undervisningsministeriet skal til at vågne op, siger borgmester Benedikte Kiær ifølge Helsingør Dagblad.

Forbuddet får ikke kun konsekvenser for undervisningen, men også for udgifter til sagsbehandling, indkøb af bøger, omlægning af undervisning, usikkerhed om eksaminer og fagligt udfordrede elevers mulighed for at gøre brug af hjælpeværktøjer, forklarer borgmesteren ifølge Helsingør Dagblad.

Ifølge Datatilsynet har kommunen fortsat ikke dokumenteret, at den har nedbragt de høje risici, der er for børnene i kommunens skoler, lyder det i afgørelsen.

Datatilsynets forklaring

"Lærere og elever står lige nu i en svær situation, hvor de ikke kan benytte de redskaber, de plejer. Vores afgørelse forbyder på ingen måde brug af it i skolerne - men den konkrete brug af nogle bestemte redskaber i kommunen er ikke forsvarlig over for børnenes oplysninger. Og lidt firkantet sagt er det en konsekvens af kommunens valg og fravalg gennem flere år," siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, i en meddelelse.

"Målet her er ikke at leve op til noget uigennemskueligt bureaukrati, men at passe på elevernes oplysninger. Børn har ifølge GDPR krav på en særlig beskyttelse. Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem," forklarer Datatilsynets jurist.

Datatilsynets kritik mod Helsingør - og årsagen til forbuddet - går på, at kommunen ikke har gennemført en risikoanalyse, så man undgår, at skolebørnenes data bliver misbrugt, herunder at de ikke kan blive udleveret til amerikanske myndigheder. Kommunen lever ikke op til de gældende persondataregler på området.

Hver anden kommune bruger Google

Næsten halvdelen af kommunerne i Danmark anslås at benytte Google Workspace for Education, så det kan have voldsomme konsekvenser for undervisningen i den danske folkeskole, hvis der kommer et generelt forbud mod Googles tjeneste. Der findes ikke nogen alternativ platform i øjeblikket, som umiddelbart kan erstattet Googles tjeneste, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at skolernes planlægning af skoleåret bryder sammen og må organiseres på en ny - eller måske snarere: gammel - måde. Midt i skoleåret.

Helsingør Kommune vil fredag i denne uge holde møde med Datatilsynet, Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet om afgørelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere