Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Deco XE75 med Wi-Fi 6E: Her får du ekstra trådløs båndbredde

Ekstra bånd giver fordele – men ikke i top på kabel.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som vi er blevet vant til med TP-Links mesh-løsninger, får vi identiske enheder – her tre af slagsen, hvor man under opsætningen bestemmer, hvilken enhed der skal fungere som router og fungere som bindeled til husets eller kontorets internetmodem.

Derefter bliver de to andre enheder automatisk til satellitter. XE75 består af overraskende lette enheder i et design, som vanskeligt kan støde noget øje.

På hver enhed er der tre RJ45-porte til kablede forbindelser, og de er alle af gigabit-typen, hvad der ikke kan siges at være lige så fremtidsorienteret som hos flere konkurrenter, der tilbyder 2.5 GbE-porte eller bedre.

Til store arealer

Aktuelt er 1 Gbps toppen til privatkunder og små virksomheder i Danmark, men det kan hurtigt ændre sig, sådan som internetudbyderne udruller fiberforbindelser – og kunderne bliver møre til dyrere abonnementer.

Deco XE75 tilhører AXE5400-klassen og har således en teoretisk total Wi-Fi-hastighed på 5,4 Gbps. TP-Link lover en dækning på op til 670 kvm og mulighed for opkobling af op til 200 trådløse enheder.

Ud over de traditionelle 2,4 GHz- og 5 GHz-frekvensbånd er XE75 udstyret med et mere rummeligt og uforstyrret 6 GHz-bånd, der udvider mesh-sættets totale båndbredde betydeligt.

Dette bånd forbedrer også ydelsen i forbindelse med klienter, som ”kun” kan arbejde med almindelige Wi-Fi 6-signaler eller tidligere. TP-Link udnytter nemlig 6 GHz-båndet som såkaldt backhaul-kanal til intern dataudveksling mellem enhederne i mesh-sættet.