Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ram [STORTEST]: Så god er den nye DDR5-ram

Du skal have den nye generation ram til din næste gaming-pc. Her tester vi markedets mest lovende moduler.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er på jagt efter den bedste DDR5-ram, som du kan putte i din nye Intel-maskine (12. generation naturligvis), er du kommet til det rette sted. Vi har afprøvet mange DDR5-sæt i de seneste måneder, og vi har udvalgt de allerbedste, så de passer til dit budget og dine krav til ydelsen.

Da DDR5 fik sin debut, var den kostbar og meget svær – hvis ikke umulig – at opdrive mange steder. Det har nu ændret sig, og selvom DDR5 stadig er dyrere end DDR4, er det rart at se en pc-komponent gå ned i pris i stedet for op.

Generelt anbefaler vi ikke at bruge mange penge på ram, medmindre man har en maskine med meget høje specifikationer. Men da priserne falder, kan det være en god idé at bruge lidt ekstra penge på for eksempel DDR5-5600 i stedet for DDR5-4800.

Nogle spil og applikationer vil reagere på den ekstra hastighed, mens andre ikke får meget eller slet ingenting ud af den.

Gør DDR5-RAM en forskel for gaming?

Svaret på ovenstående spørgsmål afhænger af, hvilke hastigheder og hvilken latens vi taler om. Spil er ofte følsomme over for latens, og derfor bør den være lav. Det betyder, at et godt DDR4-sæt med lav latens stadig er aldeles udmærket til gaming.

Imidlertid er forskellene i den virkelige verden små, og de er ikke-eksisterende i gpu-begrænsede scenarier, hvilket normalt er tilfældet, medmindre man vil have ekstremt høje frames pr. sekund.

Hvis man har et godt DDR4-sæt på for eksempel 2 x 16 GB DDR4-3200 C14 eller bedre, er der ikke megen grund til at bruge penge på at opgradere til DDR5 med henblik på gaming.

DDR5’s højere båndbredde er dog nyttig på andre områder, især med kreative applikationer. DDR5 bruger mindre strøm, 32 GB er generelt bundgrænsen, og et DDR5-sæt er bedre til fremtidssikring. Med tiden kan vi også se frem til hurtigere sæt med lavere latens.

Læs testene her:

https://www.altomdata.dk/corsair-dominator-platinum-test-flotte-farver-og-god-pris/

https://www.altomdata.dk/corsair-vengeance-test-fint-til-en-billig-maskine/

https://www.altomdata.dk/teamgroup-t-force-delta-rgb-test-til-en-monstermaskine/

https://www.altomdata.dk/kingston-fury-beast-test-billigt-6000-mhz-saet/

https://www.altomdata.dk/g-skill-trident-z5-rgb-test-nemt-at-anbefale/