Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kysten forsvinder: En smartphone og en selfie-stang kan fortælle os hvor meget

Ny teknologi i telefonen gør det muligt at lave bedre overvågning af den danske kystlinje, som nogle steder skrumper med op til fire meter om året.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et sommerhus, der balancerer på det yderste af en skrænt højt over havoverfladen, er ikke et særsyn i det nordvestlige Jylland. Hvert år forsvinder der nemlig mellem 0,5 og 4 meter af kysten, som eroderer væk på grund af storme og stærke havstrømme. I alvorligste instans kan det betyde ødelagte bygninger og bringe menneskeliv i fare. Derfor er det vigtigt for forskere, myndigheder og husejere at følge med i, hvordan kystlinjen udvikler sig i de udsatte områder.

I dag foregår overvågningen af kystlinjen primært ved hjælp af satellitdata, som kun kan observere kysten fra oven i 2D. Vil man have det mere detaljeret indblik i, hvor meget af kysten, der forsvinder kræver det store, og forholdsvis dyre, såkaldte terrestriske lasere. Men målingerne giver mest et overordnet billede, og er ikke ret præcise, hvis man vil undersøge, hvordan det står til med lidt mindre områder.

Men nu kan overvågningen laves ved hjælp af så simpelt et setup som en iPhone, en selfie-stang og en 3D-kort app. De nyere iPhones er nemlig udstyret med en såkaldt LIDAR-scanner, som sidder bag på telefonen sammen med kameralinserne.

"For techfirmaerne handler LIDAR-scanneren om at forbedre kameraets autofokus, men for mig og mit forskerhold er det en enkel, billig og langt mindre ressourcetung måde at måle kystens erosion på, som fremover kan gøre flere i stand til at hjælpe med overvågningen," forklarer Gregor Lützenberg fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, som har testet den nye metode.

Borgere kan hjælpe med overvågningen

LIDAR står for light detection and ranging, og scanneren udsender 576 impulser i alle retninger, hvilket gør den i stand til at måle dybder i fx et landskab. Og ifølge forskeren rummer den nye scanningsmulighed et stort potentiale for at lave en grundigere overvågning af vores kyster. Særligt hvis man kan aktivere borgere, der bor i de udsatte områder, gennem citizen science.

"Det er lidt lige som at filme en video med telefonen. Og hvis du alligevel går tur med din hund hver dag på en af de strækninger, hvor kysten forsvinder, er det oplagt at borgere rundt i landet kunne hjælpe os forskere og myndighederne med den vigtige opgave det er at overvåge vores kyster," siger Gregor Lützenberg.

Han har netop været på feltarbejde i Grønland, hvor han har udviklet en guide til, hvordan geografistuderende kan bruge LIDAR-skanneren til at opmåle det grønlandske klippelandskab. Noget tilsvarende ville ifølge Gregor Lytzenberg kunne designes til borgere.

Skal borgere kunne hjælpe med overvågningen af de danske kyster, skal der dog opsættes en form for It-platform, hvor man nemt kan indsende videofiler. Men ifølge forskeren er det ikke nogen stor og krævende opgave i det i forvejen gennemdigitaliserede samfund, vi lever i.

Har testet metoden ved Rone Klint

I Gregor Lützenbergs igangværende ph.d.-projekt kombinerer han data fra LIDAR-skanneren med geologiske data samt viden om nedbør og vind for at blive klogere på, hvilke faktorer der påvirker kysterne.

I projektet har han lavet en grundig test af LIDAR-metoden ved at opmåle 1500 kvadratmeter af Rone klint, som ligger cirka en times kørsel syd for København.

"Jorden ved Rone Klint er sandet og dannet af gletsjere under sidste istid og kan erodere virkelig hurtigt. En enkelt storm kan ændre hele klintens overflade. Så hvis man har landbrugsjord eller ejendom lige bag ved klintens kant, er det vigtigt at vide, hvor lang tid der går, før havet vasker jorden væk," siger Gregor Lützenberg.

Fakta:

Vestkysten lider under kronisk erosion, som betyder, at bølger, vind og strøm skaber en konstant erosion, som transporterer mindre sediment til kysten, end der bliver transporteret væk.

Storme giver akut erosion, hvor bølgernes påvirkning skyller sand væk fra kyst og skrænter.
LIDAR står for light detection and ranging og scanneren udsender 576 impulser i alle retninger, hvilket gør den i stand til at måle dybder i fx et landskab.

Teknologien er meget brugbar, når forskere og andre skal måle, hvor meget sand havet har skrællet af en klint efter en storm.

I dag foregår overvågningen af kystlinjen primært ved hjælp af satellitdata, som kun kan observere kysten fra oven i 2D.

Vil man have et detaljeret indblik i, hvor meget af kysten der forsvinder, kræver det store, og forholdsvis dyre, såkaldte terrestriske lasere. Målinger som giver et overordnet billede, men som ikke er ret præcise, hvis man vil undersøge, hvordan det står til med lidt mindre områder.

Læs evalueringen af metoden udgivet i Scientific Reports.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere