Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Volvo nye elbil giver dig den rette information på det rette tidspunkt

Onsdag den 9. november lanceres Volvos nye fuldelektriske SUV, Volvo EX90. Med bilen introduceres også en række nye teknologiske løsninger og funktioner, herunder et netværk af eksterne sensorer, som skal gøre bilturen mere sikker.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Volvo Cars ønsker at undgå et scenarie hvor bilens mange funktioner distraherer føreren. Derfor kommer Volvo EX90 med et nyt infotainmentssystem, der vil sikre at føreren modtager relevant information, på det rigtige tidspunkt, gennem en kontekstuel brugerflade.

Systemet skal blandt andet gøre overgangen fra manuel til assisteret kørsel enkel og intuitiv for føreren. Samtidig vil bilens skærme vise føreren hvad der er brug for i en given situation, ud fra hvad bilen opfatter i det miljø, den befinder sig i. En stor midterskærm giver hurtig adgang til navigation, medier og telefon, udover kontrolpanelet og andre funktioner, som føreren ofte bruger.

Afhængigt af om føreren kører, parkerer eller er i et telefonopkald, vil en særlig kontekstmenulinje foreslå de handlinger, der er mest relevante for den specifikke situation.

Fokuseret, nem og sikker kørsel

For mere kørselsrelevant information, såsom rutevejledninger, hastighed og batteriets rækkevidde, er der en anden, mindre skærm direkte foran rattet. Det er også der bilen kontekstualiserer skiftet fra én køretilstand til en anden, så det er nemt at forstå hvad der kan forventes af bilen – og hvad bilen kan forvente af føreren.

”Det handler om at give den rigtige information på det rigtige tidspunkt. Vi ønsker, at køreoplevelsen skal være fokuseret, enkel og sikker. Da bilen forstår sine omgivelser og dig bedre end før, kan vi skabe en endnu mere sikker situation ved at reducere distraktion og en for stor mængde information” udtaler Thomas Stovicek, chef for UX hos Volvo Cars.

Ved at kombinere bilens eksterne og interne sensorer med egenudviklet software, opnår bilen en større forståelse for føreren og de omgivelser den befinder sig i. Ambitionen er, at bilen skal kunne aflæse situationen og tilbyde kontekstuel information baseret på hvad den registrerer i omgivelserne.

Gennem de eksterne sensorer, som giver et 360 graders overblik over bilens omgivelser, kan bilen proaktivt reagere på hvad der sker omkring den selv når assisteret kørsel er inaktiv. Når assisteret kørsel er aktiv, støtter bilen føreren under kørslen. Bilen vil informere føreren om hvad den ser og hvilke informationer den reagerer på. Udover at tilbyde styrestøtte og holde en stabil hastighed, vil den også kunne hjælpe føreren med at skifte vognbane.

Volvo EX90 får hardware, der er forberedt til uovervåget autonom kørsel, hvilket gør det muligt for bilen at køre selv når dette bliver godkendt i fremtiden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere