Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Volvo nye elbil giver dig den rette information på det rette tidspunkt

Onsdag den 9. november lanceres Volvos nye fuldelektriske SUV, Volvo EX90. Med bilen introduceres også en række nye teknologiske løsninger og funktioner, herunder et netværk af eksterne sensorer, som skal gøre bilturen mere sikker.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Volvo Cars ønsker at undgå et scenarie hvor bilens mange funktioner distraherer føreren. Derfor kommer Volvo EX90 med et nyt infotainmentssystem, der vil sikre at føreren modtager relevant information, på det rigtige tidspunkt, gennem en kontekstuel brugerflade.

Systemet skal blandt andet gøre overgangen fra manuel til assisteret kørsel enkel og intuitiv for føreren. Samtidig vil bilens skærme vise føreren hvad der er brug for i en given situation, ud fra hvad bilen opfatter i det miljø, den befinder sig i. En stor midterskærm giver hurtig adgang til navigation, medier og telefon, udover kontrolpanelet og andre funktioner, som føreren ofte bruger.

Afhængigt af om føreren kører, parkerer eller er i et telefonopkald, vil en særlig kontekstmenulinje foreslå de handlinger, der er mest relevante for den specifikke situation.

Fokuseret, nem og sikker kørsel

For mere kørselsrelevant information, såsom rutevejledninger, hastighed og batteriets rækkevidde, er der en anden, mindre skærm direkte foran rattet. Det er også der bilen kontekstualiserer skiftet fra én køretilstand til en anden, så det er nemt at forstå hvad der kan forventes af bilen – og hvad bilen kan forvente af føreren.

”Det handler om at give den rigtige information på det rigtige tidspunkt. Vi ønsker, at køreoplevelsen skal være fokuseret, enkel og sikker. Da bilen forstår sine omgivelser og dig bedre end før, kan vi skabe en endnu mere sikker situation ved at reducere distraktion og en for stor mængde information” udtaler Thomas Stovicek, chef for UX hos Volvo Cars.

Ved at kombinere bilens eksterne og interne sensorer med egenudviklet software, opnår bilen en større forståelse for føreren og de omgivelser den befinder sig i. Ambitionen er, at bilen skal kunne aflæse situationen og tilbyde kontekstuel information baseret på hvad den registrerer i omgivelserne.

Gennem de eksterne sensorer, som giver et 360 graders overblik over bilens omgivelser, kan bilen proaktivt reagere på hvad der sker omkring den selv når assisteret kørsel er inaktiv. Når assisteret kørsel er aktiv, støtter bilen føreren under kørslen. Bilen vil informere føreren om hvad den ser og hvilke informationer den reagerer på. Udover at tilbyde styrestøtte og holde en stabil hastighed, vil den også kunne hjælpe føreren med at skifte vognbane.

Volvo EX90 får hardware, der er forberedt til uovervåget autonom kørsel, hvilket gør det muligt for bilen at køre selv når dette bliver godkendt i fremtiden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere