Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung SSD 990 Pro: Afsindig hurtig ssd fra Samsung

Samsung fortsætter med at skubbe til grænserne for ydelse i et ssd-lager med den nye SSD 990 Pro.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hastigheden for ssd-drev er skudt gevaldigt i vejret de seneste par år. Samsung har været forrest i feltet, og med den nyeste topmodel SSD 990 Pro får ydelsen yderligere et nøk i vejret.

Der er tale om en NVMe-baseret SSD i M.2-format med PCIe 4x4-teknologi. Drevet er selvsagt også bagud-kompatibelt; der er dog ingen grund til at betale den høje pris, hvis din computer kun understøtter PCIe 3.0. Det giver kun mening at investere i et drev som dette, hvis du har en pc med specs, der kan matche det. Har du det, får du et drev, der er uforligneligt, når det handler om at kværne data.

Hurtig og udholdende

Drevet er baseret på Samsungs egen v-nand-teknologi og forsynet med en forbedret Pascal-controller.

Den angivne læsetid er 7450 MB/s, mens skrivehastigheden er angivet til 6.900 MB/s. Virkelighedens resultater lå ikke langt fra dette. Vi ramte lidt over 7.100 MB/s i skrivehastighed og knap 6800 MB/s i vores test med CrystalDiskMark.

Også i tilfældig skrivning klarer ssd'en sig fremragende og takket være ny Intelligent TurboWrite 2.0-teknologi med mulighed for stor 216 GB buffer kan det opretholde høj ydelse stabilt over længere tid.  En egenskab der kan være endnu vigtigere end den sekventielle hastighed, når det gælder gaming – en disciplin, som SSD 990 Pro er et oplagt til. Ikke blot som lager i en gaming-pc, også som udvidelse af en PlayStation 5, hvor drevet vil være et fremragende match. At anvende ssd'en i Sonys konsol kræver dog, at du supplerer med en køleplade. Samsung er inden længe klar med netop sådan en, udviklet specifikt til SSD 990 Pro. Udover at sikre stabil varmestyring vil denne også byde på rgb-lys.

Lyset styres fra Samsungs glimrende Magician 7.2-software, som også giver detaljeret status og fuld kontrol over SSD 990 Pro samt mulighed for at hente nyeste firmware mm.

Ultimativ fart på filerne

SSD 990 Pro er således dejlig nemt at håndtere, og installationen går legende let. Ydelsen taget i betragtning er prisen heller ikke urimelig.

Sammenlignet med visse rivaler (eksempelvis Kingston KC3000) har drevet ikke helt så lang forventet levetid (600 TBW for 1 GB-versionen, 1200 TBW for 2 GB-versionen), men ønsker du ultimativ fart på filerne, er der ingen vej uden om Samsung SSD 990 Pro.

Pris: 1499 for 1 TB

Samlet vurdering: 5/6