Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Asus ZenWiFi Pro ET12: Mesh-system sætter nye performance-rekorder

Med to enheder leverer dette Wi-Fi 6E-kompatible mesh-sæt fra Asus – i AODs testmiljø – den hidtil bedste dækning og de højeste hastigheder, vi har registreret.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt er det nemt og hurtigt at teste netværksprodukter fra Asus. Dette taiwanske firma kan bare noget med teknologi og brugerflader, som gør det nemt at komme i gang og i mål med en vellykket opsætning. Mesh-sættet med det mundrette navn ZenWiFi Pro ET12 er ingen undtagelse fra denne regel, men testen har alligevel krævet en større indsats end normalt.

Ikke fordi der er noget galt eller mystisk ved produkterne. Tværtimod. Men vi måtte sikre os en ekstra gang, at der var hold i de overraskende flotte målinger. ZenWiFi Pro ET12 er meget tæt på at klare 10.000-barren på vores AOD_CPI-skala. Det er et stort spring i forhold til de værdier i 8000-klassen, vi ellers måler på markedets bedste grej.

Wi-Fi 6E plus det løse

Det stærkeste, unikke argument for at investere i et ET12-sæt, der trods alt koster 7000 kroner, er dets Wi-Fi 6E-kompatibilitet. Adgangen til et ekstra 6 GHz-frekvensbånd giver en reel fordobling af den brugbare båndbredde – hvis du skulle have kompatible klienter i form af smartphones og andre bærbare enheder.

Wi-Fi 6E-performance: Kombinationen af Asus ET12 og Samsung S22 leverer en imponerende Wi-Fi 6E-performance på de fire nemmeste positioner i AODs testmiljø. En downloadhastighed på næsten 300 Mbps på første sal har vi heller ikke oplevet tidligere.

De to identiske enheder i et ET12-sæt er forholdsvis store, og de vejer omkring 1,5 kilo hver. Vi betragter det som noget af en gimmick, at den øverste sektion er fremstillet i klart plast, så man kan se fire af de 10 indbyggede antenner og nyde synet af en stor statusindikator.

Udvalget af tilslutninger er tidssvarende med to 2.5G/1G-porte til henholdsvis modem og computer plus to almindelige 1G-porte til andre kablede klienter.

Suveræn ydelse

Vi har brugt appen Asus Router til opsætning af ET12-systemet. Det har taget det meste af en halv time, for undervejs foretages der en netværksoptimering, som skal sikre, at alt kører bedst muligt. Det kan virke lidt fremmedgørende at overvære, men det lader til at virke.

Samlet performance: Vi skulle knibe os i armen, da vi begyndte at måle hastighed på ET12 mesh-sættet. AOD_CPI-scoren på 9873 er den højeste, som vi til dato har registreret.

Med vores tre sædvanlige klienter – to smartphones og en notebook – har vi noteret nogle imponerende resultater for signalstyrke og hastighed på 5 GHz-frekvensbåndet. Det langsomme 2,4 GHz-bånd ser slet ikke ud til at have været brugt.

Til test af Wi-Fi 6E, som bruger 6 GHz, har vi anvendt en Samsung Galaxy S22 Ultra, og selv om dette høje frekvensbånd kan have det svært med vægge og etageadskillelser, har vi målt meget høje downloadhastigheder på alle placeringer undtagen første sal, hvor der dog stadig er rigelig kapacitet til rådighed.