Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest af lydbarer: Få stadionlyden helt ind i stuen

VM-tema: En diskret soundbar under dit tv kan forbedre lyden fra film, spil og fodbold-VM. Den nyeste teknologi gør det muligt at skabe stor surround med kun én højttaler. Her tester vi seks forskellige løsninger og giver gode råd, før du køber.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dit tv kan have nok så fint et billede, men er lyden elendig, bliver forboldkampen, filmen eller computerspillet en flad oplevelse.

Selv en halvbillig soundbar med tilhørende subwoofer vil være en gevaldig opgradering til de fleste fladskærme. Her tester vi seks spændende bud på en soundbar, der kan hæve lydkvaliteten fra dit tv, hvad enten du ser fodbold-VM, film, serier, koncerter eller blot flow-fjernsyn.

I en soundbar er der lydkomponenter af en kaliber, der kan give fylde, kraft og klarhed til gengivelsen fra dit tv. Ofte er der også tilsat moderne digital teknologi, som udvider oplevelsen med en overbevisende fornemmelse af højde, dybde og vidde. Kun en enkelt enhed placeret under dit tv kan give dig en tredimensional oplevelse, der nærmer sig ægte surround, med pistolkugler og helikoptere flyvende om ørerne på dig.

Den dominerede teknologi hedder Dolby Atmos. En avanceret konfiguration af opadvendte, sidevendte og udadvendte højttalere udnytter refleksioner fra loft og vægge til at skabe et stort og levende lydbillede med en meget distinkt fornemmelse af objekters placering og bevægelse i filmens rum.

Vil du have fuldt udbytte af lyden i de nyeste film og serier, skal du gå efter en model med Dolby Atmos. Det har alle lydbarerne her i testen. Du skal dog være opmærksom på, om dit tv eller din tv-boks understøtter teknologien, ellers kan din soundbar ikke afspille formatet.

Få den dybe rumlen med

Uanset hvor bredt og omsluttende et lydbillede en soundbar kan levere, bliver oplevelsen aldrig helt så stor, som hvis du har flere højttalere fordelt ud i rummet i et "klassisk" surround-setup.

Nogle af de soundbarer, vi tester her, kan suppleres med bag-højttalere, der spreder lyden ud i rummet, så du føler, at helikopteren på skærmen flyver tværs gennem din stue.

Næsten alle deltagere i testen tilbyder desuden mulighed for at tilkoble en ekstern subwoofer. Den leverer den helt dybe bas, så du kan mærke dinosaurernes trampen over sletten eller actionfilmens bragende eksplosioner helt ind i kroppen.

Tilpasser sig dit rum

De færreste har en stue med perfekt akustik. Alle rum reflekterer lyd på forskellig vis, og det påvirker selvfølgelig oplevelsen. Heldigvis er mange nyere soundbarer i stand til at korrigere for rummets særegne resonanser.

Det kan ske helt automatisk eller med hjælpemidler som mikrofon og smartphone. Ofte kan det give en betydelig forbedring, så vi anbefaler at gå efter en soundbar med lydkalibrering.


Her er de seks vidt forskellige lydbarer, vi har testet

Denon Home Sound Bar 550 til 4799 kroner

B&O Beosound Theatre til 49.400 kroner

Samsung Soundbar Q610b til 4999 kroner

Sonos Beam til 3749 kroner

Bowers & Wilkins Panorama 3 til 7499 kroner

Sennheiser Ambeo Plus til 11.499 kroner


Stortesten er en del af AODs tema i forbindelse med VM i fodbold. Læs introartiklen til temaet her.