Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Qnap TS-i410X og WD PR2100: Skudsikre NAS-servere til små virksomheder

NAS-specialisterne hos Qnap bliver ved med at udtænke nye design, og Western Digital kan også levere all inclusive-løsninger. Begge testdeltagere er bundsolide.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Især med sigte på brugere, der virkelig forstår at værdsætte oplevelsen af gedigen, gennemført kvalitet, har AOD testet to NAS-servere, som er mere end én overvejelse værd.

Den dyre Qnap TS-i410X ligner ingen anden af de efterhånden mange modeller, som har været på besøg i vores testlaboratorium, og den har en række helt unikke egenskaber. Western Digital er nok bedst kendt for deres enorme udvalg af storage-medier, men de bygger også NAS’er, og PR2100 kommer komplet med to fabriksmonterede harddiske – naturligvis WD Red specielt til NAS og hver på 4 TB i denne variant, så den er lige til at tilslutte og opsætte.

Her følger testen af de to produkter – først Qnap-NAS’en og derefter WD-NAS’en.


Qnap TS-i410X: Helt lydløs og meget robust

Denne NAS er den første, vi har prøvet, som er helt og aldeles lydløs. Den ellers nødvendige blæserkøling er her erstattet af de to massive aluminiumprofiler, som udgør top og bund i kabinettet. Og da NAS’en er beregnet til at bruge ssd-flashdrev uden bevægelige dele, slipper man også for harddiskstøj. En fed oplevelse!

TS-i410X er ellers bygget til miljøer, hvor der godt kan være støj. Den er certificeret til at køre i temperaturer fra -40 til +70 grader, og den kan tåle høj fugt op til 95 procent RH, men ikke vand.

Tilgængelige fra fronten er fire båse til drev med 2,5”-formfaktor og SATA-connector, der kan håndtere datahastigheder op til 6 Gbps. Vi har spurgt Qnaps produktchef, hvorfor firmaet ikke har valgt at udstyre NAS’en med sokler til de meget mindre og hurtigere NVMe-drev, og han har svaret, at SATA er valgt, fordi denne teknologi tillader ”hot swapping” – udskiftning af drev, mens NAS’en kører.

Vi kan tilføje, at vores test viser, at et almindeligt SATA-drev kan udfylde næsten hele båndbredden i 10GbE LAN-portene – der som bekendt er 10 gange så hurtige som de stadig meget udbredte 1G-porte. Det vil altså ikke give meget mening at sætte endnu hurtigere drev i denne NAS.

Frontpladen afmonteres ved at fjerne fire (finger)skruer. Derefter kan man nemt komme til de fire drevskuffer af tyndt, varmeledende aluminium, hvor op til fire 2,5”-drev kan fastgøres ved hjælp af små medfølgende Phillips-skruer.

I modsætning til et almindeligt eksternt diskdrev er enhver NAS en computer i sig selv. Derfor spiller hardwarebestykningen en stor rolle for en enhedens præstationer – og pris. Motoren i TS-410X er en relativt kraftig Intel Atom x6425E med 64-bit arkitektur, fire kerner, fire tråde og en clockfrekvens på 2,0 GHz (op til 3,0 GHz burst). Den hurtige DDR4-hukommelse er på 8 GB og uden mulighed for opgradering.

Tilslutningspanelet ligner heller ikke en rutineløsning. Der er hele to 10GbE-porte, fire USB 3.2 Gen 2-porte og en HDMI 1.4b-udgang med kapacitet til 4K/30 Hz video. En ekstern strømforsyning 96 W er med i pakken, og helt usædvanligt kan TS-i410X også strømforsynes alternativt – enten via et LAN-kabel til en switch med den fornødne PoE-kapacitet eller fra en industriel DC-strømkilde med en spænding mellem 9 og 36 V.

Opsætning og performance

At kalde en netværksharddisk fra Qnap en NAS svarer lidt til at rubricere en kasse kamerahuse og objektiver fra Canons øverste hylde som fotogrej. Selvfølgelig har TS-i410X alle de grundlæggende NAS-funktionaliteter, men den kan også sættes til at løse mange flere opgaver. Eksempelvis kan man sætte en skærm til HDMI-udgangen, tastatur og mus til en eller to USB-porte, installere en Office-pakke og sidde med en kontorcomputer.

Indgangen til en Qnap-NAS er det Linux-baserede QTS 5-styresystem, som kan udbygges med firmaets egne apps og tredjepartsløsninger til et væld af opgaver, hvor backup og snapshots kun er begyndelsen. Et andet oplagt område er Qnaps eget QVR Elite abonnementsbaserede overvågningsløsning, som omfatter ansigtsgenkendelse og adgangskontrol.

NAS’ens hastighed vurderer vi som meget tilfredsstillende. Via 10GbE-kabelforbindelser og en matchende switch har vi overført et af vores musikbiblioteker fra kontorcomputeren til TS-i410X. Det drejer sig om et datavolumen på 31,3 GB fordelt på 28 mapper med 879 elementer, og det hele har taget lidt under 2 minutter.

Sådan måler QNAP TS-i410X-8G: Benchmark-programmet CrystalDiskMark 8.0 bekræfter, at TS-i410X’ 10GbE-porte og et hurtigt SATA-flashdrev er en vindende kombination med sekventielle læsehastigheder over 1 GBps (9 Gbps) og næsten halvt så høje skrivehastigheder.

BEDØMMELSE
Qnap TS-i410X-8G
Pris: 10.000 kr. (inkl. moms)
Produkttype: NAS med 4 stk. 2,5”-drevpladser
Processor: Intel Atom x6425E, Quad Core, 2,0 GHz (burst op til 3,0 GHz)
Hukommelse: 8 GB DDR4 (kan ikke udvides)
Drev: 4 (maks. 32 TB) SSD – testet med Kingston 480 GB SSD
Netværk: 2 x 10G LAN
Andre tilslutninger: 4 x USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 1.4b, Ekstern strømforsyning, 9 – 36 V strømindgang
Blæser: Nej
Mål: 180 x 65 x 254 mm
Vægt: 2,5 kg
Energiforbrug (slukket/tændt/høj belastning): 2,4 W/13 W/15 W (med 1 harddrev)

Kvalitetsindtryk: 6/6
Brugervenlighed: 5/6
Funktioner: 6/6
Ydelse: 5/6
Pris: 3/6
Samlet vurdering: 5/6

Testholdet mener:
”Hvis man har brug for en NAS, der kan fungere i et råt industrimiljø – og blive ved med det – er Qnap TS-i410X et oplagt valg. Denne enhed med lynhurtige 10GbE LAN-porte kan rumme voldsomme datamængder og flytte dem i en fart. Som vi så ofte ser, følger prisen med kvaliteten. Ikke alene må selve NAS’en siges at være dyr, men det bliver nærmest til peanuts, hvis man fylder drevbåsene med 8 TB-drev, som kan arbejde under ekstreme forhold. Hvis penge ikke betød noget, kunne vi finde på at købe en TS-i410X, simpelthen fordi den ser så sej og rå ud – ligesom et analogt dykkerur.”


WD PR2100: Uopslidelig klassiker

Det hører til de absolutte sjældenheder, at AOD tester et it-produkt, der har været på markedet i mere end fem år. Men ingen regel uden undtagelse, og Western Digital er blevet meget aktive på vores kanter, så vi tænkte, at det kunne være spændende at prøve en NAS fra firmaets My Cloud Pro Series.

WD har haft professionelle brugere som fotografer i tankerne, da de udviklede My Cloud-konceptet. Af en NAS med to 3,5” drevbåse at være hører PR2100 stadig til de slankeste, fordi harddiskene monteres uden ramme – eller skruer og værktøj.

Igen sidder vi med en NAS, hvor kabinetpladerne er af stål med en tillidsvækkende tykkelse, mens fronten er af plast i god kvalitet. Den testede PR2100 er udstyret med to båse til 3,5”-harddiske, og som nævnt i indledningen kommer NAS’en med to fabriksmonterede drev på 4 TB – lige til at tilslutte og starte.

De medfølgende harddiske kommer fra WD Red-serien, som er dimensioneret specielt til konstant serverkørsel i et netværk.

Hvis man foretrækker det, kan man købe NAS’en med andre størrelser harddiske op til 2 x 10 TB eller helt uden harddiske, og har man brug for flere drev, er PR4100 med båse til fire af slagsen endnu en mulighed.Den øvrige hardwarebestykning afspejler NAS’ens alder. Processoren er en Intel Pentium N3710 1,6 GHZ med fire kerner, og der er 4 GB hukommelse at gøre godt med. På både fronten og bagpanelet er der en enlig USB 3.0 port. Desuden er der to 1GbE LAN-porte og to strømindgange. Vi står lidt uforstående over den ekstra strømindgang, men udviklerne har måske forestillet sig en vis databeskyttelse, hvis man køber en ekstra strømforsyning til at tage over i tilfælde af, at den medfølgende skulle stige af.

Intet nyt fra denne del af NAS-fronten. Sådan ser et bagpanel bare ud på flertallet af modeller. Der er ingen mulighed for at få hurtigere datatransmission end 1GbE gennem LAN-portene.

Opsætning og performance

Det er meget nemt at komme i gang med WD PR2100. Den skal blot have strøm og en netværkstilslutning, hvorefter man logger ind på mycloud.com/setup og følger anvisningerne på computerskærmen.

Når man er klar, har opsætningsprogrammet oprettet en MYCOUDPR2100-mappe med tre undermapper ”Public”, ”SmartWare” og ”TimeMachineBackup” under ”Netværk” i Stifinder, og så kan man begynde at sikkerhedskopiere og organisere.

Western Digital har sørget for, at denne NAS-server er født med en stribe apps til de mest almindelige formål. Man vælger selv, hvilke der skal installeres, og har man særlige ønsker, er der flere muligheder på nettet.

PR2100 har både en blæser og mekaniske harddiske. Ikke desto mindre siger den så lidt, når den kører, at det umuligt kan virke generende i et kontormiljø. Den går selv i dvale, når den ikke er i brug, og så går blæseren ned i fart, samtidig med drevene holder op med at rotere. I denne dvaletilstand halveres strømforbruget til cirka 7 W, og NAS’en bliver praktisk talt lydløs.

Præstationerne er, som man kan forvente fra NAS’ens teknologi. Det samme musikbibliotek, som vi har brugt til testen af den dyre Qnap – et datavolumen på 31,3 GB fordelt på 28 mapper med 879 elementer – tager noget længere tid at få overført, nemlig omkring 5 minutter. Det svarer til en effektiv datahastighed på cirka 6 GB i minuttet.

Ifølge Benchmark-programmet CrystalDiskMark 8.0 kan PR2100’s 1GbE-porte komme op på sekventielle læse- og skrivehastigheder på 118 MBps (næsten 1 Gbps). Random-målingerne i nederste række er typiske for diske, som skal flytte læse/skrivehovederne rent mekanisk, og det tager tid.

BEDØMMELSE
Western Digital WD My Cloud PR2100
Pris: 5500 kr. med 2 x 4 TB; 3.500 kr. uden harddiske (inkl. moms)
Produkttype: NAS med 2 stk. 3,5” SATA-drevpladser
Processor: Intel Pentium N3710, Quad Core, 1,6 GHz
Hukommelse: 4 GB DDR4
Drev: 2 (maks. 20 TB) HDD – testet med 2 x 4 TB WD Red
Netværk: 2 x 1G LAN
Andre tilslutninger: 2 x USB-A 3.0, ekstern strømforsyning x 2
Blæser: 1 x 80 mm
Mål: 109 x 148 x 216 mm
Vægt: 3,5 kg
Energiforbrug (slukket/tændt/høj belastning): 1,4 W/13 W/15 W (med 2 harddrev)

Kvalitetsindtryk: 5/6
Brugervenlighed: 5/6
Funktioner: 4/6
Ydelse: 4/6
Pris: 5/6
Samlet vurdering: 4/6

Testholdet mener:
”Lige så begejstrede vi er for de superhurtige og aldeles lydløse ssd-flashdrev, demonstrerer Western Digital med My Cloud PR2100-enheden, hvorfor der stadig sælges masser af mekaniske harddiske. Når det gælder pris pr. gigabyte, er harddiske klart de billigste – typisk omkring faktor 4 i forhold til ssd. Denne gedigne NAS-server hverken fylder eller støjer, og den er meget nem at sætte op og bruge. I disse krisetider er det heller ikke uvæsentligt, at strømforbruget er relativt beskedent – selv i forhold til ssd-bestykkede enheder.”