Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 2 x B&O Beosound Balance: Dyre streaming-højttalere i smuk stereo-balance

Balance er en af de smukkeste og mest vellydende streaming-højttalere du kan opdrive. Vi koblede to af de hundedyre højttalere sammen for at se om et ægte stereo-sæt kan få os helt i lydhimlen.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

18.490 kroner koster én. Men selvom lyden unægtelig er stor (læs vores test af Balance i solo-tilstand her) så får du ikke en ægte stereo-oplevelse ud af blot en enkelt Balance-højttaler. Der skal to styk til. Vi fik et sæt til låns af B&O, denne gang i den fine nye aluminiums-variant.


36.980 kroner er vi så oppe på. Men kan musikoplevelsen følge med op i en klasse der kan forsvare sådan en udgift?

Brugervenligt system

Opkoblingen sker dejligt nemt. B&O-appen ser selv højttalerne, når de er sat til strøm og herfra skal resten nærmest af sig selv. Når den ene er sat op kan du parre den med den anden. Så figurere de som et stereopar i appen og på kompatible afspiller-enheder. Chromecast og AirPlay-understøttes, ligesom man kan afspille musik og radio direkte fra B&O-appen. Det fungerer glimrende og sikre høj lydkvalitet. Du får dog ikke samme avancerede multirumsfunktioner som hos eksempelvis Sonos. Stemmestyring er der dog via Google Asisstant og Alexa og der er touchbetjening på toppen af højttaleren.

Tilpasser sig rummet

En fantastisk feature, som man ikke kan overvurdere betydning af, er rumkalibrering. Og her er Balance til gengæld et skridt foran Sonos, for du skal ikke rende rundt og vifte med din mobil for at foretage kalibreringen. Højttaleren klarer det selv ved at udsende og optage et lydsignal, som den analyserer. I et stereo-setup sker det på tur, med først den højre, så den venstre højttaler.

Kalibreringen gør, at højttalerne spiller optimalt, uanset hvilket rum du placerer dem i. Og det kan være af afgørende vigtighed for oplevelsen. Det er de færreste rum, der har perfekt akustik. Lyden påvirkes ofte negativt af vægge, hjørner og møbler, der kaster den i alle retninger, men det kompenserer kalibreringen for.

Overskud og balance

Efter den var foretaget satte vi vores sædvanlige reference-nummer på: "Desert Raven" med Jonathan Wilson, der bygger op i lag, så man kan høre hvordan de enkelte lydkilder matcher hinanden og om højttaleren rammer den rette ... balance. Og det gør Balance.

Den lever op til navnet. Der er lethed og et overskud i gengivelsen, så det er en enorm fornøjelse at lytte til hvad som helst på den. Klassisk, moderne pop, akustisk folk-rock, skæv indie og meget andet blev sættet udsat for. I alle tilfælde var der overlegen elegance i leveringen. Og det er der sådan set ikke noget hokus pokus ved. Der ligger ikke nogen dyb hemmelighed i hvorfor B&Os produkter ofte præstere betydeligt over niveau indenfor deres kategori. Det er fordi man prioritere kraftfulde kvalitetskomponenter i højttalerkonstruktionen. Det sikrer rigelig kraft til at gengive lyden uden en snert af indeklemthed eller forvrængning. Der er lebensraum, så at sige. De to Balance-højttalere lyder som en dyr villa i Hellerup og det vil formentlig også være steder som her et sæt som dette vil finde deres hjem.

Der skal overskud på kontoen til at gøre investeringen, men så får man også et højttalersæt, der spiller fantastisk. Om det prisen værd på ren lydkvalitet kan man diskutere, men  kvalitetsmaterialer og den designproces som ligger bag Balance koster også, og når det regnes ind i prisen giver den god mening.

Højttalerne vil være en investering man kan have glæde af i mange år. Selvom Balance desværre ikke er del af samme bæredygtighedssatsning som Level og Theatre, hvor indmad og design nemt kan udskiftes, har vi svært ved at forestille sig at de giver op de første par årtier.

Pris for sættet: 36.980 kroner

Bedømmelse

Kvalitetsindtryk: 6/6
Brugervenlighed: 5/6
Funktionalitet: 4/6
Ydelse: 5/6
Pris: 3/6
Samlet: 5/6