Artikel top billede

(Foto: Joel Rohland/Unsplash)

Ny europæisk lov vil skabe nye krav for producenter af hardware – vil særligt ramme Apple

EU-Kommissionen har præsenteret lovgivning, som har til formål at hindre produktspild og gøre det nemmere at reparere produkter frem for at erstatte dem. Dette skal ske via krav til hardwareforhandlere.

Det skal være nemmere og billigere at reparere sin iPhone, computer eller andet hardware fremfor at smide den ud og købe en ny – også efter den juridiske garanti er udløbet.

Det er kernen i Europa-Kommissionens nye udspil til et direktiv om fælles regler til fremme af reparation af varer.

Det skriver Euractiv.

”Forslaget har til formål at fremme reparation efter salg, når produkterne bliver defekte, at opnå forbrugerbesparelser og at sætte gang i reparationssektoren. Det større billede er at opnå mindre affald, og mindre levedygtige varer bliver smidt ud,” har EU-Kommissionen meldt til mediet.

Forslagets formål bliver at mindske forhindringer for reparationer såsom høje omkostninger for forbrugeren, mangel på information, mangel på reservedele og fravær af standardisering og interoperabilitet – altså evnen til at forskellige systemer eller teknologier kan arbejde sammen.

Reparationstjenester skal altså blive mere omkostningseffektive og mere simple.

Ifølge forslaget gælder retten til reparation længere end de to års minimumperiode, der lige nu er EU-lov, skriver mediet. Forbrugere bør altså tilbydes reparation medmindre, at en ny enhed er billigere.

Producenter bliver forpligtet til at informere forbrugere om deres produkter og reperationsmuligheder, så forbrugerne har let adgang til information. Derudover vil en "europæisk reparationsinformationsformular" give forbrugerne mulighed for at beholde enhver information fra enhver reparatør.

Der vil også blive implementeret en online matchmaking-reparationsplatform, som skal hjælpe forbrugere. Denne platform vil dog være frivillig for reparatører at deltage i.

Den nye lovgivning rammer nemlig producenter af et produkt og ikke virksomheder, der udelukkende fokuserer på selvreparations-tjenester.

Den nye lovgivning skal især ramme Apple, da forbrugergrupper ofte har kritiseret iPhone-producenten for at køre et lukket system, der begrænser adgangen til alternative reparationstjenester, skriver mediet.

Apple har som modsvar til kritikken lanceret programmet Independent Repair Provider, som er beregnet til selskaber, der tilbyder reparationer.

Der er stadig meget, der skal finpudses og besluttes, og loven skal stadig igennem EU's andre organer, så meget kan nå at ændre sig endnu. NU skal EU-Parlamentet finde frem til en fælles holdning.

"Jeg byder forslaget velkomment. Men jeg må indrømme, at jeg er en smule skuffet. Vi har brug for, at virksomheder producerer varer, der holder længere. Jeg er ikke sikker på, at vi med de foreslåede værktøjer giver dem incitament til at gøre det," siger Christel Schaldemose (S), som er en del af den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet ifølge Ritzau og forslaget.