Artikel top billede

Nu er det tid til at opgradere: Windows XP er fuldt ud 'cracket'

Det ultimative crack af Windows XP identificeringsmekanisme er sluppet. Nu kan illegitime versioner af styresystemet aktiveres offline.

Selvom det er godt ni år siden, at det sidste ligkistesøm blev slået i Microsofts Windows XP styresystem, lever styresystemet fortsat enkelte steder derude.

Ifølge web-analytikerne fra Statcounter kører 0,35 procent af alle Windows systemerne fortsat med det snart 22 år gamle styresystem.

Godt to årtier efter styresystemets debut er valideringssystemet til Windows XP nu fuldt ’cracket’, så styresystemet kan installeres uden behov for nogen legitim aktiveringsnøgle.

Det skriver The Register.

På det sociale nyhedsforum Reddit florerer nu en app, der kan generere offline-nøgler, som kan snyde Microsoft aktiveringssystem, og dermed snøre systemet til at tro, at det er en legitim version af Windows, der køres.

Mediet noterer, at Windows XP aktiverings-system længe har været kompromitteret, hvor det tidligere har været muligt at omgå aktiveringssystemet ved at tilgå en tredjeparts server, der snyder Windows XP til at tro, at der køres en autentisk version af Windows.

Det understreges samtidigt, at brugen af Windows XP frarådes stærkt, særligt til enheder, der er tilknyttet til internettet.

Windows XP’s sidste regulære opdatering udkom i februar 2014, hvilket betyder at systemet funktions- og sikkerhedsmæssigt er i forfald, selvom Microsoft i 2019 kortvarigt understøttede systemet med en kritisk sikkerhedsopdatering, formentlig for at forhindre udbredelsen af en ’WannaCry’-lignende malware.

Skulle du alligevel driste dig til at slutte en Windows XP maskine til internettet, vil du opleve at den ombordværende browser ’Internet Explorer’ ikke kan opdateres til andet end version 8.0 – et program som er så forældet, at det blandt andet ikke længere er i stand til at åbne selskabets egen hjemmeside.