Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: © European Union 2018 - Source : EP / Mathieu CUGNOT)

Omfattende regulering af kunstig intelligens er et tæt skridt tættere på at blive vedtaget

EU's omfattende regulering af kunstig intelligens er nu et skridt nærmere.

En ny lovgivning, der betyder, at kunstig intelligens står til at blive ramt af omfattende regulering er netop blevet stemt igennem i Europa-Parlamentet.

Lovpakken omtales ofte under navnet AI Act, og når den er endeligt vedtaget, vil den komme til at regulere brugen af kunstig intelligens for EU’s 27 medlemslande og unionens 450 millioner borgere.

På globalt plan er lovgivningen den første af sin slags.

Mere transparens

Lovpakken betyder blandt andet, at brugen af software til ansigtsgenkendelse vil blive reguleret, mens virksomhederne bag chatbots som ChatGPT vil blive pålagt at være mere transparente om, hvilke datasæt systemerne er blevet trænet på.

Samtidig bliver udviklerne af kunstig intelligens-løsninger også pålagt krav, der skal sikre, at løsningerne ikke udvikler ulovligt indhold.

Virksomhederne bag løsninger til kunstige intelligens vil således også blive pålagt at gennemføre risikovurderinger, før løsningerne bliver taget i brug.

Fokus på højrisiko-scenarier

I arbejdet med lovgivningen har EU-Parlamentet fokuseret på de dele af kunstig intelligens, der vurderes til at udgøre den højeste risiko for menneskeheden.

Parlamentet foreslår desuden, at medlemslandene som minimum skal etablere én såkaldt ’sandbox’, hvor systemer baseret på kunstig intelligens kan testes i afgrænsede, virkelige miljøer

Afstemningen betyder, at lovpakken nu er et skridt tættere på at blive endeligt vedtaget. Det vurderes dog at den endelige udgave af loven vil blive vedtaget i slutningen af 2023.

Det ventes dog, at lovgivningen først kan træde i effekt om adskillige år, men indtil da har EU-kommissær Margrethe Vestager opfordres virksomheder til at følge en frivillig "code of conduct".