Artikel top billede

Bog: Sådan kan AI række læger og forskere en hjælpende hånd

I bogen The AI Revolution in Medicine ser de tre forfattere på en række helt konkrete områder, hvor generativ AI kan gøre en stor og positiv forskel.

Der er skrevet side op og side ned om både reelle og mere spekulative risici ved hastig udvikling af AI – men ikke helt så meget om de fordele, der er ved at lade teknologien række os en hånd.

Medicin er et af de felter, hvor AI og ML potentielt kan gøre en enorm og positiv forskel, og det er lige netop hvad bogen ”The AI Revolution in Medicine: GPT-4 and Beyond” handler om.

Ganske vist udkom bogen helt tilbage i maj – hvilket i AI-sammenhæng vel nærmest svarer til yngre jægerstenalder – men giver alligevel et rigtig godt overblik over alle de områder, hvor generativ AI kan spille med i årene der kommer.

Lavpraktisk kan AI f.eks. fungere som nyttig assistent i en hvilken som helst lægepraksis. Mens værktøjerne set fra den anden side af bordet også kan hjælpe patienterne med gode råd og vejledning.

Dertil kommer, at algoritmerne kan være med til at pege på steder i det kliniske arbejde, hvor der er oplagte muligheder for at optimere forløb med henblik på at mindske f.eks. spild af tid og ressourcer – ligesom de kan være med til at sætte ekstra skub i udvikling og test af nye medikamenter.

Det er nogle af de emner, The AI Revolution in Medicine har fået ros for at give overblik over, og forfatterne har da også forudsætningerne i orden.

Ud over den erfarne videnskabsjournalist Carey Goldberg – som man må formode har været ledende pennefører – er bogen også forfattet af Peter Lee, der leder en af Microsofts centrale udviklingsafdelinger, samt Isaac Kohane, der står i spidsen for Harvard Medical Schools afdeling for biomedicin.

For øvrigt er der for nylig lagt en TedX Talk op, hvor netop Kohane uddyber nogle af sine pointer om, hvorfor det er nødvendigt at begynde at indtænke AI i det kliniske arbejde allerede nu.

Titel: The AI Revolution in Medicine: GPT-4 and Beyond / Forfattere: Peter Lee, Carey Goldberg og Isaac Kohane