Artikel top billede

Bog: Lær de yngste om bugs, algoritmer og AI

I den helt ny børnebog ”Den mageløse maskine” følger man pigen Ada og hendes digitale ven og får undervejs viden om centrale begreber indenfor datalogi og programmering.

Mange børn lærer hurtigere at bruge en iPad end at cykle, mens det til gengæld er et mysterium, hvad der gemmer sig bag det skinnende kabinet og skærmen?

Og hvordan hænger et program og logikken bag det hele egentlig sammen?

Det er ikke nemt at forklare, og slet ikke til yngre årgange.

Men med den helt nye børnebog ”Den mageløse maskine – en rejse ind i datalogiens eventyrlige verden” gør Aske og Mia Mottelson (der står bag henholdsvis tekst og illustrationer) et behjertet forsøg.

I bogen følger man den opfindsomme pige Ada, der en dag får leveret en maskine med en masse tandhjul og håndsving.

Den finder hun efterhånden ud af at kode med god hjælp fra sin usvigelige evne til at sætte ting i system.

Hvilket blandt andet kommer en smykketyv til hjælp, da Adas hjælper tyven med at fylde rygsækken mest effektivt med kostbare smykker.

Det er naturligvis ikke lige amoralsk alt sammen, og undervejs får man stile og roligt mere at vide om en række begreber i datalogien.

Tilsvarende putter Ada gennem bogen så meget ekstra viden og logik i maskinen, at den efterhånden bliver nærmest intelligent.

Den mageløse maskine er en sød indføring i helt grundlæggende begreber, og forfatteren – der er ph.d og adjunkt på IT-Universitetet – er helt oplagt indstillet på at formidle sin viden om bugs, AI, algoritmer og såmænd også nøglepersoner i computerens historie som for eksempel Ada Lovelace og Alan Turing.

Hvis de yngste årgange efterfølgende gerne vil lege videre, kan man jo passende sætte dem til at løse sjove programmeringsgåder med et værktøj som eksempelvis Apple Swift Playgrounds, som vi også har skrevet om her.

Titel: Den mageløse maskine – en rejse ind i datalogiens eventyrlige verden.

Af Aske Mottelson (tekst) og Mia Mottelson (illustrationer).