BREAKING:NNIT fyrer 100 medarbejdere - nedjusterer markant

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU slår fast: Derfor kan europæisk afkobling fra amerikansk tech ikke lade sig gøre

Trods ønske om digital suverænitet erkender EU nu, at samarbejdet med amerikanske tech-giganter er uundgåeligt, viser læk fra EU.

Efter år med politiske erklæringer om digital suverænitet og ønsket om et europæisk alternativ til amerikanske teknologigiganter, så er en europæisk afkobling fra de amerikanske tech-giganter ikke realistisk.

Det, til trods for voksende bekymringer over både datasuverænitet, retssikkerhed og afhængighed af virksomheder som Amazon, Google og Microsoft.

Det viser et lækket udkast fra EU-Kommissionens nye internationale digitale strategi for den europæiske union, skriver Politico.

Det lækkede udkast viser, at Bruxelles nu slår ind på en mere pragmatisk kurs.

"Afkobling er urealistisk, og samarbejdet vil fortsat være væsentligt på tværs af den teknologiske værdikæde," lyder det ifølge mediet i den kommende International Digital Strategy for Europe-udkast, som er dateret 9. april.

Lækket kommer i en tid, hvor politiske og økonomiske spændinger mellem USA og EU er intensiveret, som følge af Donald Trumps tilbagevenden til Det Hvide Hus og hans konfrontatoriske linje over for Europa.

Ny kurs

Strategien bliver en del af EU’s forsøg på at positionere sig i et globalt teknologikapløb, hvor både Kina og USA er langt foran på afgørende teknologier som cloud, kunstig intelligens og halvledere.

I dokumentet lyder det, at digital konkurrenceevne er en "økonomisk og sikkerhedspolitisk nødvendighed", men også at vejen til uafhængighed bliver mere samarbejdsbaseret end tidligere annonceret.

Samtidig lyder det, at man er åbne for mere samarbejde med lande som Japan, Sydkorea og Indien, men fortsat forholder sig langt mere defensivt til Kina.

Her fastholder EU sin linje om at fremme sikre og "betroede" 5G-netværk globalt. I praksis er det en formulering, der betyder eksklusion af leverandører som kinesiske Huawei.

"Den voksende kompleksitet i forsyningskæderne for halvledere og geopolitisk usikkerhed nødvendiggør en skræddersyet, landespecifik tilgang," fremgår det af udkastet.

Realpolitik

I EU har idéen om en såkaldt "Eurostack" – en europæisk teknologistak, der er fri af amerikansk software og infrastruktur – haft vind i sejlene, især i parlamentet.

Men det lækkede dokument viser, at Kommissionen i praksis vægter fleksibilitet og partnerskaber højere end en fuld afkobling fra amerikansk tech.

Det gælder også inden for kunstig intelligens og cybersikkerhed.

Udkastet nævner blandt andet mulighed for at etablere AI-fabrikker uden for EU, der skal ske i tæt samarbejde med partnerlande.

Strategien peger også på styrkede samarbejder om cybersikkerhed og fælles indsatser mod ransomware.

'Business as usual' er ikke en mulighed

Strategien rummer også planer om at udvide EU’s digitale diplomati med særligt fokus på infrastruktur.

Det gælder blandt andet undersøiske datakabler, som i stigende grad betragtes som kritisk infrastruktur.

Her ønsker EU at arbejde sammen med "ligesindede lande" for at sikre kontrol over de globale forbindelseslinjer, der binder verdens datatrafik sammen.

På trods af, at man fra europæisk side erkender, at man er dybt afhængige af USA, så understreger man dog, at "business as usual" ikke er en mulighed længere.

I praksis betyder det, at man fra EU’s side vil fortsætte med udvikle og styrke sine egne teknologiske muskler, men at man samtidig erkender, at det bliver svært at slippe helt fri af resten af verden, når det kommer til tech.




White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis