Artikel top billede

I dag drejer Microsoft nøglen om på en af de største danske it-successer nogensinde: Lukker Skype

Microsoft drejer i dag mandag nøglen om på dansk-udviklede Skype, som nu forsvinder fra jordens overflade.

Mere end 20 år efter, at Skype blev skabt af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, er det endegyldigt slut: I dag lukker og slukker Skype og forsvinder fra jordens overflade.

I stedet lempes alle de tilbageværende brugere over på Microsoft Teams af Microsoft, der i 2011 købte Skype for 8,5 milliarder dollar.

Janus Friis og Niklas Zennström vakte en del opsigt, da de i 2005 med et slag blev milliardærer, da de solgte Skype til eBay for 12 milliarder kroner.

Dengang var Skype revolutionerende som både koncept og platform og kom på flere måder som ide til at udgøre grundlaget for en væsentlig del af de samarbejdsplatformer, som vi i dag næsten alle kender og anvender.

Det var dengang således helt nyt, at alle mennesker med Skype pludselig gratis kunne ringe til hinanden via computeren - og altså uden om telefonen.

Ideen med at udnytte internettet til at gøre ting, der ellers havde kostet penge, gratis, havde Janus Friis og Niklas Zennström leget med tidligere med den ulovlige fildelings-tjeneste Kazaa, som de havde udviklet.

Den ide ville de prøve at gå videre med.

Computerworld bragte for et par år siden fortællingen om danske Malthe Sigurdsson, som var med til at bygge Skype og i første omgang ikke rigtigt forstod, hvad det var, som de to stiftere egentlige havde gang i.

Foruden en ordentlig pose penge udleveret ved salget til eBay, scorede de to grundlæggere i øvrige desuden hver tre milliarder kroner ekstra, da Microsoft nogle år senere købte Skype af eBay.

Det var dengang Microsofts ide, at samarbejdsplatformen Skype skulle integreres med Windows Phone, VoIP-platformen Lync, Outlook, Messenger, Hotmail og Xbox Live.

I de senere år har Skype dog gradvist tabt momentum - ikke mindst med fremkomsten af netop Teams, som Microsoft i de senere år har satset entydigt på som kommunikationsplatform.

Microsoft har forsøgt at puste nyt liv i Skype med funktioner som kortvideoer og integration med AI-assistenten Bing – forgængeren til Copilot – men uden større succes.
Microsoft lukkede for Skype for Business Online i 2021, hvor brugerne blev gelejdet over på Teams.

Tilbage stod dengang en farverig udgave til privat-brugerne, der i blandt andet en ren browser-baseret version af chat-platformen kunne underholde sig med eksempelvis ikoner med Snurre Snup, Space Jam og LeBron James.

Microsoft udsendte den sidste større opdatering af Skype i maj 2024.