Topnyhed:NNIT har fyret 100 medarbejdere - nedjusterer markant

Flash MX som klientværktøj

Flash skal ikke bare være flimrende grafikker og åbningsskærme, hvis det står til Macromedia. Med den nye version 6 af multimedieprogrammet vil firmaet slå på tromme for Flash til udvikling af tynde klienter, som kan meget mere end webgrænseflader. Og programmet indeholder mulighederne for at indfri løfterne.

Macromedias MX-strategi

Med den seneste version af Macromedias Flash-udviklingsværktøj vil firmaet markedsføre Flash som mere end et redskab til at skabe smarte forsider til websites. De rige multimediemuligheder som Flash-formatet kan byde på, har vist sig at have mindre efterspørgsel blandt slutbrugerne, end designerne måske kunne forvente.

I stedet skal Flash-udviklerne sættes i stand til at udvikle tynde web-klienter, som byder på mere end hvad websider kan præstere. I stigende grad ses det, at programmer i enterprise-klassen, som ERP-, CRM- og CMS-systemer, kommer med webbaserede grænseflader, men HTML-sider er ikke særlig godt gearet til at skulle virke som applikationsgrænseflade. Det er her, at eksempelvis Visual Basic og Java vil spille en større rolle, og Macromedia vil altså også med på vognen.

Macromedia vil gerne strække sig ind i udviklermiljøet, men Flash er stadig primært et multimedieværktøj, der til gengæld kan levere en type af brugeroplevelser, som er sværere at udvikle med egentlige programmeringsværktøjer.

Med Flash MX prøver Macromedia at gøre programmet til et klientværktøj, selvom produktets rygrad stadig er forankret i grafik og interaktivitet. Flash er det første produkt, som indgår i Macromedias nye MX-strategi, hvor firmaet meget fornuftigt forsøger at få en fod indenfor i den verden, som er ved at blive udstukket af arkitekturerne J2EE og .Net.

Senere vil Macromedias øvrige produkter på klient- og serversiden følge efter. Hvis nogle skulle spekulere på, hvad MX står for, så tilstår Macromedia ganske frejdigt, at det blot er et navn uden nogen dybere betydning.

Brugerfladen
Brugerfladen har fået et løft med flere konfigurationsmuligheder. Paletter kan dokkes og minimeres, og en Property Inspector, som også kendes fra andre af Macromedias programmer, giver kontekstafhængig tilgang til de forskellige elementers egenskaber.

Den nye strategi kan ses allerede når programmet startes op for første gang. I en dialog får man muligheden for at vælge imellem en opsætning af programmets brugerflade rettet imod designere, og en udgave rettet imod udviklere. Det er nu ikke fordi, der er den store synlige forskel i mellem opsætningerne, så måske er det mere et signal fra producentens side.

Forbedret debugging

Den nye version byder på et forbedret set brugerfladeelementer (kontroller) som kendes fra gængse softwareudviklingsprodukter, så som combobokse, liste-elementer og meget andet. Ligesom Javas Swing-GUI-miljø, har udviklerne af Flash fundet det nemmere at skabe et eget sæt af kontroller, som fremstår ens uanset hvilken platform, afspilleren befinder sig på.

Det JavaScript-lignende scriptingsprog ActionScript er forbedret på en række punkter, som forbedret eventhandling. Debuggeren, som blev introduceret i version 5, har fået et væsentligt løft, og al kode kan redigeres i et vindue, i stedet for separate vinduer for de grafikelementer, scriptet er tilknyttet, på samme måde som i Dreamweaver. Det letter arbejdet med at afluse koden.

Der er mere fokus på scripting i Flash MX.

Streaming video

Shared Objects er en ny funktion, som giver mulighed for at gemme data på brugerens computer, på samme måde som det kendes fra cookies i webbrowsere. Den nye Flash-afspiller er som standard sat op til at kunne gemme op til 100 kilobyte lokalt, per website.

Værktøjer og video
Flash har nu integreret understøttelse af video i form af den velrenommerede Sorensen Spark codec. Video kan importeres i standardformater som QuickTime, AVI og MPEG, som så kan streames.

En tilføjelse som vil glæde dem, der benytter vektorgrafikprogrammer, er et transformationsværktøj, som det kendes fra Illustrator og Freehand, hvor vektorgrafikker kan skaleres, roteres og forvrænges.

Flash for udviklere
Flash er i bund og grund et multimedieprogram, som stadig primært vil appellere til grafikere og multimedieudviklere. I modsætning til forrige version, hvor programmets scripting-muligheder primært var rettet imod grafik, giver den nye version mulighed for at bygge rudimentære klienter.

Det gør dog ikke Flash til en direkte konkurrent til eksempelvis Java og Visual Basic, men giver alligevel mulighed for at bygge væsentligt mere avancerede flash-applikationer en tidligere.

Det er næsten ærgerligt, at Macromedia ikke har indbygget et SOAP-objekt, da flash som front-end til webtjenester virker om en indlysende anvendelse, som firmaet Media Revolution har demonstreret.

Macromedia Flash MX til Windows og Macintosh er set til 4.799 kroner uden moms. En fuldt funktionel prøveversion kan downloades fra firmaets hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere