BI-støttehjul hjælper både store og små firmaer

Tema: Et virtuelt data warehouse og tre standardrapporteringer er opskriften på et BI-produkt målrettet små virksomheder.

Efter godt fem år på markedet for business intelligence (BI) slår det lille danske softwarehus Acinta ind på en ny vej, hvor selskabet pakker dets datamodeller og færdige rapporter til kunde-, lager- og leverandørstyring i et produkt, som kan downloades fra nettet og installeres af en teknikvant it-ansvarlig.

Årsagen er, at tidens store problem er at koble teknologien til forretningen.

- Det er ikke et værktøjsproblem, vi ser i dag. Teknologien understøtter næsten alt. Udfordringen er at koble det til forretningen, siger Steen Thomsen der er direktør og den ene af to ingeniører, der står bag Acinta.

Handler om at fokusere

Han peger på, at det handler om at fokusere på, hvad business intelligence skal bruges til.

For mange virksomheder er det en helt ny tankegang at lave benchmarking ved hjælp af de data, som økonomisystemet gemmer.

- Anvendelsen af business intelligence kan beskrives som en brugerpyramide. Øverst er der BI-eksperterne, der typisk udgør en eller to procent af brugerne selv i meget store virksomheder. I næste lag findes de professionelle BI-brugere, som jeg typisk vil beskrive som controllere og lignende økonomifolk, men de udgør også kun mellem to og fem procent af brugerne, forklarer Steen Thomsen.

Han peger på, at 95 procent af BI-brugerne er helt almindelige brugere, som tæller alt fra sælgere til administrerende direktører uden særlig BI-faglig eller –teknisk erfaring.

Udfordring: Kom i gang
Udfordringen er at få dem i gang med OLAP (online analytical processing) sådan uden videre.

OLAP er er kort beskrevet de computer processer, som gør det muligt at trække data om for eksempel virksomhedens ERP-data om produktion, salg og så videre for derefter at gøre disse data tilgængelige i rapporteringer.

Rapporteringer der kan have form som et nyt regneark eller flotte såkaldte dashboards med farverige grafiske illustrationer, der for eksempel kan vise forskellige former for benchmark.

Men Acintas tekniske direktør og medstifter Nikolaj Henrichsen møder ofte den udfordring, at kunderne i særligt mindre virksomheder godt nok har en ide om, at det kunne være rart at udnytte de data, som ERP-løsningen løbende samler.

Men de mangler et klart overblik over de analyser og rapporter, de har brug for.

- Derfor har vi med Acinta Shortcut lavet tre standardrapporteringer for kunde-, lager- og leverandørstyring, som er klar når applikationen er installeret. Det giver brugerne et godt overblik over, hvilke muligheder de har og kan udvikle ved at bygge videre på løsningen, siger Nikolaj Henrichsen.

Færrest mulige klik

- Det er med BI-rapportering som med hjemmesider. Du skal kunne finde oplysningerne med færrest mulige klik. De meget avancerede OLAP-øvelser giver enormt mange sider i rapporteringen, hvor man researcher sig frem til et bestemt nøgletal, som med et planlagt workflow gerne skulle komme frem på første side, siger han.

Nikolaj Henrichsen bruger leverandørstyring som eksempel på en øvelse, som mange mindre virksomheder har svært ved.

For i mange virksomheder foregår det efter omtrentlige tal og mavefornemmelser, når ledergruppen skal tage stilling til om en leverandør er god eller dårlig:

- Hvor meget der solgt eller brugt af en leverandørs varer, og hvad der så er tjent på det salg eller forbrug har de færrest mindre virksomheder præcise tal på. Det samme gælder styringen af lageret, siger Nikolaj Henrichsen.

Med produktet shortcut leverer Acinta et virtuel datawarehouse, som indeholder en datamodel over økonomisystems database med de mest almindelige nøgletal.

Løsningen leveres foreløbig til ERP-systemet Visma Business, Microsoft C5 samt Microsoft Dynamics produkterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere