S: Microsofts knaldtilbud en skadelig fidus

Microsofts software-slagtilbud til folkeskolerne vækker bekymring hos Socialdemokraterne. De frygter, at softwaregiganten vil kunne kapre eleverne som kunder via den massive tilstedeværelse i folkeskolerne.

En skadelig fidus til at komme ind på markedet.

Sådan betegner Socialdemokraterne Microsofts knaldtilbud til danske skoler, der kan købe Microsoft Office-kontorpakken til helt ned til 20 kroner om året per computer.

- Microsoft gør ikke det her, fordi de danske skolebørn skal have det bedst mulige produkt billigst muligt. Microsoft gør det, fordi selskabet kan se en fidus i at komme ind på markedet, siger Magnus Heunicke, it-ordfører for Socialdemokraterne.

Softwaregigantens Office-pakke findes på langt størsteparten af de 1.700 danske folkeskoler.

Det skyldes ikke mindst, at Microsoft tilbyder alle uddannelsesinstitutioner kontorpakken til en tredjedel af den almindelige markedspris.

De 15 procent af skolerne, hvor der har flest elever per computer, kan endda erhverve sig kontorpakken for blot 20 kroner om året per computer.

Påvirker børnene

Selv om skolerne dermed sparer penge, når de investerer i Microsofts produkter, finder Socialdemokraterne tilbuddene yderst problematiske.

Magnus Heunicke sammenligner knaldtilbuddene med tidligere eksempler på sponsorer, der har forsøgt at give gratis cola eller sælge produkter med store rabatter til folkeskolerne.

- Nu er Microsofts produkter jo ikke skadelige for børnene på nogen måde, men for samfundet er det en skadelig tendens, at vi lader nogen komme ind og skabe en så stor påvirkning, uden at vi har nogen som helst debat om det, siger han.

Microsoft: Socialt ansvar
Onsdag sagde Dan Bælum, direktør i Microsofts sektor for offentlige kunder, til Computerworld, at Microsoft blandt andet giver folkeskolerne de specielle tilbud, fordi virksomheden har et socialt ansvar for at være med i uddannelsesverdenen.

Den begrundelse køber Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne ikke.

- Det er da logisk, at man køber det samme produkt, hvis man som familie skal købe et produkt, og barnet så siger, ”jeg kender det her, det arbejder vi med i skolen." Det er jo en fed fidus fra Microsofts side, siger Magnus Heunicke.

Et samfundsmæssigt problem

Det er op til den enkelte folkeskole at bestemme, hvilke it-løsninger man skal have på skolen.

Alligevel mener Magnus Heunicke ikke, at det er lærerne og skolelederne, der bærer ansvaret for, at Microsoft fylder så meget på skole-pc’erne.

- For den enkelte skole kan det være fint nok at bruge Microsofts produkter, men det er problematisk, at de fylder så meget, når man ser det fra et samfundsmæssigt synspunkt, siger han.

Han kan imidlertid godt forstå, at lærerne tager det, som ligger først på hylden, og som de skal bruge mindst energi på at sætte sig ind i.

- For vi er desværre langt nede med efteruddannelse i øjeblikket, forklarer Magnus Heunicke.

Han håber, at der på sigt vil komme mere fokus på de alternative produkter.

For eksempel findes der den gratis kontorpakke OpenOffice, som mange mener er et godt alternativ til Microsofts Office-pakke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere