De unge vender ryggen til datalogi

Mens Danmarks it-selskaber skriger efter nye medarbejdere, vender de unge ryggen til datalogi-uddannelserne. IT-Branchen og branchefællesskabet ITEK kalder situationen katastrofal for dansk erhvervsliv.

Mens industrien skriger efter dataloger, rasler antallet af ansøgere til landets datalogiuddannelser ned med alarmerende hast.

Det viser en rundringning til landets universiteter, som Computerworld har foretaget.

Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet har i gennemsnit oplevet et fald på omkring 20 procent i antallet af unge, der har søgt datalogi som førsteprioritet i forhold til sidste år.

Dybt bekymrende

- Udviklingen er dybt bekymrende ikke bare for it-branchen, men også for samfundet som helhed. It er fremtiden, og datalogerne er nærmest grundstenen i den fremtid, så det er et kæmpe problem, hvis der ikke er nok af dem, siger Michael Stranau, der er chefkonsulent i brancheforeningen IT-Branchen.

Han kalder de unges manglende interesse for "katastrofal."

- Datalogi er en essentiel ting for fremtidens it-samfund, uddyber han.

Få gider datalogi

Computerworlds rundringning til landets datalogi-uddannelser viser, at universiteterne generelt kæmper med færre ansøgere til datalogi.

Syddansk Universitet har i år kun haft 24 førsteprioritets-ansøgere mod 33 sidste år.

På Aarhus Universitet har 88 personer i år haft datalogi-studiet som førsteprioritet, mens antallet sidste år var 106.

På Københavns Universitet har 79 personer i år søgt datalogi som førsteprioritet mod 92 sidste år.

Kun Aalborg Universitet har oplevet en fremgang i antallet af ansøgere. Her har 46 personer i år haft datalogi som førsteprioritet mod 30 sidste år.

En katastrofal udvikling

Tom Togsverd, direktør i ITEK under Dansk Industri, ser meget alvorligt på situationen.

- Det er jo et krisetegn, at så få søger ind. Virksomhederne har brug for dataloger, og behovet vil helt sikkert vokse, så det vil give problemer for virksomhederne, hvis de ikke kan få fat i dataloger, som kan gå i dybden med meget specifikke opgaver, siger Tom Togsverd.

Han mener, at de danske datalogi-uddannelser skal kigge studieordninger efter i sømmene.

- Der skal mere fokus på arkitektur og design frem for blot ren programmering. Studierne skal på eller anden måde relanceres, og måske de også skal hedde noget andet, så de appellerer til de unge på en lidt anden måde, mener Tom Togsverd.

Samme melding kommer fra Michael Stranau, der er chefkonsulent i IT-Branchen, som organiserer 330 danske it-virksomheder.

- Der er høje lønninger og masser af arbejde at hente for dataloger, og der må være noget galt, når der alligevel ikke er flere, der søger ind, siger Michael Stranau.

En rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut har tidligere anbefalet, at datalogiuddannelserne skal blive bedre til at forklare unge, hvad uddannelserne egentlig går ud på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere