TDC: Lynhurtig ADSL klar om få dage

Mere end en million danskere får adgang til 20 megabit ADSL fra på mandag. TDC vil med hurtig DSL udfordre elselskabernes fiberplaner.

TDC åbner en ny front i krigen om det danske bredbåndsmarked, når selskabet fra næste uge lancerer en ny generation af forbindelser, der tilbyder download-hastigheder på op til 20 megabit per sekund gennem et almindeligt kobberkabel.

Teknologien bag produktet er den såkaldte ADSL2+ standard - en videreudvikling af ADSL teknologien, der dominerer på det danske marked for bredbåndsforbindelser.

Ved udgangen af 2005 var der ifølge IT- og Telestyrelsen godt 835.000 abonnenter i Danmark på forskellige former for ADSL, der bygger på en opgradering af kobberkablet.
Det svarer til lige knap to tredjedele af alle danske bredbåndsforbindelser.

Smalt marked

Til at begynde med forventes det, at godt 40 procent af landet - det er omkring en million husstande - vil få adgang til de nye tophastigheder fra TDC.

I forbindelse med udbygningen af nettet vil TDC gradvist tilbyde ADSL2+ til flere husstande og sigter på, at over 90 procent af landet om tre til fire år vil have adgang til hastigheder på op til de 20 Mbit/s.

Det er i udgangspunktet et relativt smalt marked, det nye produkt henvender sig til, idet hovedparten af de danske ADSL-forbindelser fortsat er meget langsomme.

Omkring 70 procent af forbindelserne har en hastighed på to Mbit/s eller derunder, og mindre end 10 procent af ADSL abonnenterne har forbindelser, der kører hurtigere end 4 Mbit/s.

Prisen på det nye produkt, der har en upload hastighed på en megabit per sekund, er 899 kroner om måneden. Til sammenligning skal Cybercity, der er landets næststørste ADSL udbyder, have 799 kroner om måneden for sit ADSL Pro produkt med en hastighed på 8 Mbit/s.

Oprustningen på DSL-fronten kommer på et tidspunkt, hvor TDC kan imødese voksende konkurrence på bredbåndsområdet fra blandt andet elselskabernes nye fibernet.

Fiber en sjældenhed

TDC har en andel på over 70 procent af markedet for ADSL, mens selskabets andel af markedet for forbindelser over kabelmodem er godt 40 procent.

Direkte fiberadgang er fortsat en sjældenhed med knap 12.000 forbindelser ved udgangen af 2005, men en række elselskaber arbejder på ambitiøse fiberprojekter i dele af landet.

Næste træk fra TDCs side bliver formentlig introduktionen af en endnu hurtigere teknologi, den såkaldte Very high bit rate DSL, eller VDSL2, der arbejder med en hastighed af op til 50 Mbit/s, eller endda 100 Mbit/s, hvis man anvender to sæt ledninger.

Ericsson meddelte sidste uge, at man har leveret VDSL2 udstyr til TDC, der indleder forsøg med teknologien på udvalgte centraler senere på året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere