Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danmark sætter kursen for 4G

Det dansk ledede forskningsprojekt Magnet Beyond er godt i gang med at udforske og kortlægge mulighederne inden for 4G. Personlige netværk og en konstant opkobling er blandt nøgleordene.

Selv om det i disse år er 3G-telefoni, som teleselskaber og mobilproducenter forsøger at sætte skub i, står næste generations netværk, 4G, allerede og banker på døren.

Det sker blandt andet i forskningsprojektet Magnet Beyond, der er et internationalt konsortium af 32 partnere fra hele verden – med Aalborg Universitet og Danmark i spidsen.

4G kan beskrives som et princip for kommunikation og dataudveksling, og det handler først og fremmest om at forene forskellige teknologier, så brugeren oplever ét allestedsnærværende kommunikationsnet.

Men her stopper de lette definitioner også.

- Der er ikke nogen, der ved, hvad 4G er, så det ved vi heller ikke. Men vi arbejder med systemer beyond 3G, og personlig tror jeg på, at fremtidens netværk vil være et sammensurium af forskellige systemer, der arbejder sammen, uden at brugeren nødvendigvis beder dem om det, forklarer Karsten Vandrup, der er teknisk leder af Magnet Beyond og forskningschef hos Nokia.

Danmark i front

Ud over virksomheder som Nokia er det de danske teleforskningscentre Center for Teleinfrastruktur (CTIF) og Center for information and communication technology (CICT), der styrer forskningsprojektet.

Magnet Beyond og det foregående forskningsprojekt Magnet er støttet med hele 150 millioner kroner af EU.

Dertil kommer en medfinansiering på nogenlunde samme beløb.

Og den danske førertrøje kan få stor betydning i fremtiden, mener Karsten Vandrup.

- Det er klart, at der bliver lagt mærke til det, når vi markerer os på forskning inden for det her område. Vi er jo en af de nationer, som man kigger mest på i forhold til mobil- og trådløs kommunikation, og det er heller ikke uden grund, at Motorola går ind og investerer i næsten 300 arbejdspladser i Nordjylland, og at Nokia har en udviklingsafdeling med 1500 mand i København, siger han.

Fokus på brugernes behov

Det primære formål med Magnet Beyond er at få udforsket mulighederne i fremtidens netværk og systemer.

Det sker blandt andet ved at have et tæt samarbejde med forskellige forbrugergrupper.

- Vi arbejder ikke bare med det teknologiske, men også med brugernes behov. Vi har en masse workshops med brugerne, så det er dem, der definerer vores krav til systemerne og svarer på, hvad man skal kunne bruge dem til, fortæller Karsten Vandrup.

- Vi kan ikke lave det alene, for vi har simpelthen brug for, at der kommer folk med en anden tankegang end vores egen. Hvis vi lukker os inde i vores egne små laboratorier, så tror jeg, at vi udvikler ting, som folk er ligeglade med i længden, tilføjer han.

Personificerede systemer

Ifølge ham er det personificerede systemer og konstante opkoblinger, der er blandt de mest hotte emner i 4G-forskningen.

- Vi arbejder med en teori om personal networks, som betyder, at alle skal have sit eget personlige netværk af enheder og adgang, så man uanset hvor man befinder sig i verden, er forbundet til de ting og de data, som man nu har i sit system. Man vil have en langt mere personlig tilgang til de her systemer, uden at man behøver at være computeringeniør, lyder det fra Karsten Vandrup.

Et konkret eksempel er Hr. Jensen, der både har et hus og et sommerhus og samtidig ofte sidder i bilen på vej til og fra arbejde.

- Så kan du definere et personligt netværk, så du altid er i forbindelse med de forskellige knudepunkter. Du kan for eksempel overvåge sommerhuset og sætte mikroovnen i gang derhjemme, forklarer Karsten Vandrup.

Vil ikke overflødiggøre 3G

Selv om det vel er nærliggende at tro, at 4G vil afløse 3G, mener Karsten Vandrup nu ikke, at det er tilfældet.

- Nej, det vil det slet ikke, og det er også derfor, jeg helst ikke vil kalde det her 4G. Der kan sagtens være tale om eksisterende teknologier som 3G, Wlan og Bluetooth. Man vil være forbundet via det, der nu er mest effektivt – og det kan meget vel være 3G, siger Karsten Vandrup.

Til gengæld peger han på, at 4G – eller hvad man nu skal kalde det – allerede er på trapperne, og at der således ikke er tale om vilde fremtidsdrømme i Magnet Beyond.

- Inden for fem år vil man sagtens kunne have de her systemer etableret teknologisk, og så er det jo bare op til industrien, herunder Nokia, at gribe bolden og føre den videre ud til forbrugerne, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere