Vi mangler penge - masser af penge

Klumme: Kære Lars L. Send flere penge til sundheds-systemet, men sørg for at koble dem til konrete krav om, hvad vi skal have ud af dem. Vi mangler dem. Det er vigtigt.

Kære Lars,

Du har nok undret dig over, hvorfor vi ikke har skrevet før.

Vi har tit snakket om det på hotelværelset om aftenen: at NU skulle vi skrive til dig, og så blev det alligevel ikke til noget.

Jeg skulle hilse fra mine rejsekammerater Flemming, Peter, Kristian og Lars og sige, at du altså ikke må tage det personligt – vi har bare haft så utrolig travlt.

En fantastisk tur
Det har været en fantastisk tur på næsten to år.

Rundt i landet til tre af de fem nye regioner.

Vi har besøgt et utal af it-afdelinger og sygehuse og talt med it-medarbejdere, it-chefer, sygehusdirektører, sundhedsdirektører. Gode mennesker, der holder hele vores store sundhedsystem kørende.

Nu skriver jeg så endelig, og jeg kan ligeså godt krybe til korset: Jeg skriver for at få dig til at sende flere penge. Ikke til os, men til it-folkene.

Vi har analyseret sagen, og vi er helt sikre på, at det vil være den bedste investering, du kan gøre, hvis du altså bare gør det på den rigtige måde.

Flere penge - masser af penge
Sundheds-it har jo efterhånden udviklet sig til en diskussion, der handler mere om it end om sundhed.

Her, kommer vores forslag ind: Du skal give de nye regionale it-organisa­tioner flere penge – masser af penge. Vi taler om mindst en halv milliard kroner om året.

Men sørg for at koble dem til konkrete krav til, hvad vi skal have ud af it i sundhedssektoren.

Og her handler det ikke om krav a la: “implementere system X inden for budget og tidsramme”

Under vores rejse har vi jo ydet vores beskedne bidrag til at hjælpe de nye regioner med at finde ud af, hvordan it kan organiseres og styres.

Vi har mødt mange af de dygtige it-folk, der gennem mange år har kæmpet en brav kamp for at holde sygehusenes it-systemer i luften.

Vi har også talt med sygehusledelserne om den strategiske brug af it – eller manglen på samme.

Og Lars, du skal være klar over, at cirka 80 procent af it-budgetterne bruges til at holde lyset tændt, altså på at holde de eksisterende løsninger kørende i nogenlunde stabil drift. Af det resterende budget, går en betragtelig del til EPJ-projekterne.

Personligt er jeg ligesom dig overbevist om, at EPJ i længden er en helt nødvendig forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen.

Men Lars: du har også brug for hurtige gevinster. Og løsningen er lige foran dig.

På vores vej rundt i systemet er vi stødt på masser af ildsjæle, der peger på åbenlyse forbedringsmuligheder, hvor man med nye arbejdsgange, ny organisering/planlægning og ny it ville kunne forbedre og effektivisere “sundhedsproduktionen”.

Jeg har selv set kræftpatienter, der måtte tilbringe en hel dag på sygehuset, alene fordi de skulle vente på først den ene, så den anden og derefter den tredje 10-minutters undersøgelse.

Tomme operationsstuer
Jeg har set operationsstuer stå tomme på grund af dårlig planlægning.

Jeg har set læger og sygeplejersker bruge værdifuld tid på at lokalisere prøvesvar og “håndbære” dokumenter mellem afdelinger.

Jeg lover dig: Systemet er fyldt med ideer, der kunne lede til en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne, til kortere ventetid for patienter og til bedre kvalitet i behandlingen.

Du skal sørge for, at der er penge til den slags tiltag.

Projekter der ser på nye arbejdsgange kombineret med ny it.

Men sørg for at stille meget specifikke krav. Projekter skal have kvantificerede mål, der har med patienterne at gøre. Hvad enten det er mere behandling for de samme penge, kortere ventetider eller bedre kvalitet.

Jeg vil godt love dig, at du vil få masser af ideer til forslag, der betyder noget for det, dine vælgere vil have: En endnu bedre sundhedssektor, kortere ventetider og bedre kvalitet.

Lars – jeg ved, du har travlt, men jeg håber, du vil overveje vores råd. Jeg skulle hilse fra de andre.

Henrik

Henrik Zangenberg er direktør i Gartner.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.