Artikel top billede

Vi mangler penge - masser af penge

Klumme: Kære Lars L. Send flere penge til sundheds-systemet, men sørg for at koble dem til konrete krav om, hvad vi skal have ud af dem. Vi mangler dem. Det er vigtigt.

Kære Lars,

Du har nok undret dig over, hvorfor vi ikke har skrevet før.

Vi har tit snakket om det på hotelværelset om aftenen: at NU skulle vi skrive til dig, og så blev det alligevel ikke til noget.

Jeg skulle hilse fra mine rejsekammerater Flemming, Peter, Kristian og Lars og sige, at du altså ikke må tage det personligt – vi har bare haft så utrolig travlt.

En fantastisk tur

Det har været en fantastisk tur på næsten to år.

Rundt i landet til tre af de fem nye regioner.

Vi har besøgt et utal af it-afdelinger og sygehuse og talt med it-medarbejdere, it-chefer, sygehusdirektører, sundhedsdirektører. Gode mennesker, der holder hele vores store sundhedsystem kørende.

Nu skriver jeg så endelig, og jeg kan ligeså godt krybe til korset: Jeg skriver for at få dig til at sende flere penge. Ikke til os, men til it-folkene.

Vi har analyseret sagen, og vi er helt sikre på, at det vil være den bedste investering, du kan gøre, hvis du altså bare gør det på den rigtige måde.

Flere penge - masser af penge

Sundheds-it har jo efterhånden udviklet sig til en diskussion, der handler mere om it end om sundhed.

Her, kommer vores forslag ind: Du skal give de nye regionale it-organisa­tioner flere penge – masser af penge. Vi taler om mindst en halv milliard kroner om året.

Men sørg for at koble dem til konkrete krav til, hvad vi skal have ud af it i sundhedssektoren.

Og her handler det ikke om krav a la: “implementere system X inden for budget og tidsramme”

Under vores rejse har vi jo ydet vores beskedne bidrag til at hjælpe de nye regioner med at finde ud af, hvordan it kan organiseres og styres.

Vi har mødt mange af de dygtige it-folk, der gennem mange år har kæmpet en brav kamp for at holde sygehusenes it-systemer i luften.

Vi har også talt med sygehusledelserne om den strategiske brug af it – eller manglen på samme.

Og Lars, du skal være klar over, at cirka 80 procent af it-budgetterne bruges til at holde lyset tændt, altså på at holde de eksisterende løsninger kørende i nogenlunde stabil drift. Af det resterende budget, går en betragtelig del til EPJ-projekterne.

Personligt er jeg ligesom dig overbevist om, at EPJ i længden er en helt nødvendig forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen.

Men Lars: du har også brug for hurtige gevinster. Og løsningen er lige foran dig.

På vores vej rundt i systemet er vi stødt på masser af ildsjæle, der peger på åbenlyse forbedringsmuligheder, hvor man med nye arbejdsgange, ny organisering/planlægning og ny it ville kunne forbedre og effektivisere “sundhedsproduktionen”.

Jeg har selv set kræftpatienter, der måtte tilbringe en hel dag på sygehuset, alene fordi de skulle vente på først den ene, så den anden og derefter den tredje 10-minutters undersøgelse.

Tomme operationsstuer

Jeg har set operationsstuer stå tomme på grund af dårlig planlægning.

Jeg har set læger og sygeplejersker bruge værdifuld tid på at lokalisere prøvesvar og “håndbære” dokumenter mellem afdelinger.

Jeg lover dig: Systemet er fyldt med ideer, der kunne lede til en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne, til kortere ventetid for patienter og til bedre kvalitet i behandlingen.

Du skal sørge for, at der er penge til den slags tiltag.

Projekter der ser på nye arbejdsgange kombineret med ny it.

Men sørg for at stille meget specifikke krav. Projekter skal have kvantificerede mål, der har med patienterne at gøre. Hvad enten det er mere behandling for de samme penge, kortere ventetider eller bedre kvalitet.

Jeg vil godt love dig, at du vil få masser af ideer til forslag, der betyder noget for det, dine vælgere vil have: En endnu bedre sundhedssektor, kortere ventetider og bedre kvalitet.

Lars – jeg ved, du har travlt, men jeg håber, du vil overveje vores råd. Jeg skulle hilse fra de andre.

Henrik

Henrik Zangenberg er direktør i Gartner.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere