Leder: Danmarks digitale kompetencer

Leder: Danmark har brug for nye digitale kompetencer for at klare sig. Alle skal kunne bruge it og skabe med it. Lad os glemme skønmalerierne om den store udbredelse af it. Nu handler det om færdighederne.

Computerworld mener: Vi har brug for nye digitale kompetencer, hvis vi skal begå os i morgendagens konkurrence.

Både innovation og produktion kræver i stigende grad, at den enkelte medarbejder kan bruge it og kan skabe med it.

Uden disse digitale kompetencer vil vi være ude af stand til at realisere de ideer og nye produkter, som vi skal leve af på fremtidens markedsplads.

Derfor har vi også behov for et bredt, nationalt digitalt kompetenceløft i såvel folkeskolen som på de videregående uddannelser og arbejdsmarkedet.

Ellers risikerer digital analfabetisme at blive en alvorlig trussel mod fremtidens vækst og velstand.

Det er budskabet fra en række af landets toneangivende it-ledere og it-eksperter i tænketanken CIO Innovation Forum.

Der er tale om mere end et opråb. Den digitale tænketank leverer for første gang en definition på, hvad digitale kompetencer er.

Debatten skal udvides
Det er en definition, der kan tjene som et fundament for en fokuseret debat om fremtidens kompetencer, så det bliver det muligt for alvor at flytte debatten om it-kompetencer væk fra, hvor mange computere vi skal have per barn i folkeskolen.

Samtidig leverer tænketanken en række konkrete bud på, hvordan de digitale kompetencer kan implementeres i uddannelsessystemet.

Der er tale om en væsentlig og nødvendig debat. Vi mangler en erkendelse af nødvendigheden af digitale kompetencer - ikke mindst blandt politikere og uddannelsesinstitutioner - som i det mindste delvist skyldes en falsk forestilling om Danmarks styrker som førende it-nation.

Glansbilledet af it-Danmark er komponeret af talrige statistikker over mængden af it i de danske hjem, arbejdspladser og samfundet.

Det var en udmærket målestok for it-udviklingen i 1980'erne og i begyndelsen af 1990'erne, hvor digitaliseringen var i sin vorden.

I dag handler digitaliseringen om vores evne til at anvende it - det vil sige at bruge it og ikke mindst at skabe med it.

Det er færdigheder, som ikke kun en højtuddannet og specialiseret elite skal besidde - det er færdigheder, som de mange i bredden skal mestre, ganske som vi forventer, at alle i dag kan læse og skrive.

Slut med glansbilledet
Vi må derfor gøre op med gårsdagens it-glansbillede og sætte en ny digital dagsorden med udgangspunkt i de krav, som venter os i morgen. Hvis vi undlader dette, risikerer vi at forsømme at udvikle fremtidens vinderkompetencer.

Debatten om det digitale Danmark må nødvendigvis begynde med de digitale grundkompetencer, vi skal besidde.

CIO Innovation Forum leverer et bud på en definition af disse kompetencer og tager initiativ til at udvikle en målestok, der kan vise, hvordan det står til med de digitale kompetencer i Danmark.

Dette initiativ bør klart løftes til OECD-niveau, så vi får mulighed for at sammenligne digitale kompetencer på tværs af lande.

Den digitale tænketank leverer en række konkrete forslag til, hvordan vi kan sikre danskerne digitale kompetencer i uddannelsessystemet, så fremtidens medarbejdere bliver rustede til den virkelighed, de skal begå sig i.

Skal debatteres bredt
Det er helt nødvendigt, at disse forslag bliver debatteret bredt og siden realiseret i et interessefællesskab mellem politikere, uddannelsesinstitutioner, erhvervsorganisationer og ikke mindst arbejdsmarkedets parter.

Det ville være klædeligt, hvis Undervisningsministeriet påtog sig i en ledende rolle i dette arbejde i samklang med Videnskabsministeriet.

Vi har tilsvarende behov for, at arbejdsmarkedets parter vågner op til den digitale dagsorden og i samarbejde med toneangivende erhvervsorganisationer bidrager med bud på den digitale kompetence-udvikling ikke mindst i relation til dagens arbejdsstyrke, så et fravær af digitale kompetencer ikke bliver den næste sorteringsmekanisme på arbejdsmarkedet.

Danmark har alle forudsætninger for at blive en digital stormagt på fremtidens markedsplads.

Men det forudsætter, at vi tager de første skridt nu.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få mere fart på og kvalitet i udviklingsafdelingen med DevOps

Få indsigt i den populære DevOps-tankegang, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene. Kom og hør konkrete cases fra virksomheder, der arbejder efter DevOps og mød de førende leverandører, der fortæller, hvordan du kommer derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes.

30. maj 2017 | Læs mere


Dropbox partnerdag 2017

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

31. maj 2017 | Læs mere


Business intelligence - den nye bølge: Få styr på de nye løsninger og alle mulighederne

En ny bølge af af moderne BI-løsninger og -produkter skaber helt nye muligheder. Vi sætter fokus på den nye BI-bølge.

07. juni 2017 | Læs mere


CIO
Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov
Justitsministeriet er efter en måneds forsinkelse klar med den store vejledning til EU's kommende persondataforordning, der kommer til at få konsekvenser for alle danske virksomheder. Se vejledningen her.
Comon
Microsofts vilde - og hammerdyre - Surface Studio kommer til Danmark
Microsofts all-in-one-computer, Surface studio, kommer til Danmark midt i juni til en vild pris
Job & Karriere
Dansk it-firma masseansætter: Skal bruge 90 nye medarbejdere med disse it-profiler
It-virksomheden BEC skal bruge 90 nye it-medarbejdere. Her kan du se de konkrete it-profiler, BEC er på udkig efter.
White paper
SharePoint implementeringens syv dødssynder
I dette whitepaper kan du læse mere om SharePoint-implementeringens syv dødssynder og om, hvordan man får sin SharePoint-løsning til at blive en succes ved at tage hånd om disse problemstillinger.