Leder: Danmarks digitale kompetencer

Leder: Danmark har brug for nye digitale kompetencer for at klare sig. Alle skal kunne bruge it og skabe med it. Lad os glemme skønmalerierne om den store udbredelse af it. Nu handler det om færdighederne.

Computerworld mener: Vi har brug for nye digitale kompetencer, hvis vi skal begå os i morgendagens konkurrence.

Både innovation og produktion kræver i stigende grad, at den enkelte medarbejder kan bruge it og kan skabe med it.

Uden disse digitale kompetencer vil vi være ude af stand til at realisere de ideer og nye produkter, som vi skal leve af på fremtidens markedsplads.

Derfor har vi også behov for et bredt, nationalt digitalt kompetenceløft i såvel folkeskolen som på de videregående uddannelser og arbejdsmarkedet.

Ellers risikerer digital analfabetisme at blive en alvorlig trussel mod fremtidens vækst og velstand.

Det er budskabet fra en række af landets toneangivende it-ledere og it-eksperter i tænketanken CIO Innovation Forum.

Der er tale om mere end et opråb. Den digitale tænketank leverer for første gang en definition på, hvad digitale kompetencer er.

Debatten skal udvides
Det er en definition, der kan tjene som et fundament for en fokuseret debat om fremtidens kompetencer, så det bliver det muligt for alvor at flytte debatten om it-kompetencer væk fra, hvor mange computere vi skal have per barn i folkeskolen.

Samtidig leverer tænketanken en række konkrete bud på, hvordan de digitale kompetencer kan implementeres i uddannelsessystemet.

Der er tale om en væsentlig og nødvendig debat. Vi mangler en erkendelse af nødvendigheden af digitale kompetencer – ikke mindst blandt politikere og uddannelsesinstitutioner – som i det mindste delvist skyldes en falsk forestilling om Danmarks styrker som førende it-nation.

Glansbilledet af it-Danmark er komponeret af talrige statistikker over mængden af it i de danske hjem, arbejdspladser og samfundet.

Det var en udmærket målestok for it-udviklingen i 1980’erne og i begyndelsen af 1990'erne, hvor digitaliseringen var i sin vorden.

I dag handler digitaliseringen om vores evne til at anvende it – det vil sige at bruge it og ikke mindst at skabe med it.

Det er færdigheder, som ikke kun en højtuddannet og specialiseret elite skal besidde – det er færdigheder, som de mange i bredden skal mestre, ganske som vi forventer, at alle i dag kan læse og skrive.

Slut med glansbilledet
Vi må derfor gøre op med gårsdagens it-glansbillede og sætte en ny digital dagsorden med udgangspunkt i de krav, som venter os i morgen. Hvis vi undlader dette, risikerer vi at forsømme at udvikle fremtidens vinderkompetencer.

Debatten om det digitale Danmark må nødvendigvis begynde med de digitale grundkompetencer, vi skal besidde.

CIO Innovation Forum leverer et bud på en definition af disse kompetencer og tager initiativ til at udvikle en målestok, der kan vise, hvordan det står til med de digitale kompetencer i Danmark.

Dette initiativ bør klart løftes til OECD-niveau, så vi får mulighed for at sammenligne digitale kompetencer på tværs af lande.

Den digitale tænketank leverer en række konkrete forslag til, hvordan vi kan sikre danskerne digitale kompetencer i uddannelsessystemet, så fremtidens medarbejdere bliver rustede til den virkelighed, de skal begå sig i.

Skal debatteres bredt
Det er helt nødvendigt, at disse forslag bliver debatteret bredt og siden realiseret i et interessefællesskab mellem politikere, uddannelsesinstitutioner, erhvervsorganisationer og ikke mindst arbejdsmarkedets parter.

Det ville være klædeligt, hvis Undervisningsministeriet påtog sig i en ledende rolle i dette arbejde i samklang med Videnskabsministeriet.

Vi har tilsvarende behov for, at arbejdsmarkedets parter vågner op til den digitale dagsorden og i samarbejde med toneangivende erhvervsorganisationer bidrager med bud på den digitale kompetence-udvikling ikke mindst i relation til dagens arbejdsstyrke, så et fravær af digitale kompetencer ikke bliver den næste sorteringsmekanisme på arbejdsmarkedet.

Danmark har alle forudsætninger for at blive en digital stormagt på fremtidens markedsplads.

Men det forudsætter, at vi tager de første skridt nu.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Salg, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger inden for CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hosting og outsourcing: Find den rigtige model og leverandør

Hosting og outsourcing-markedet rummer utallige muligheder for at aflaste og effektivisere din virksomhed, så der kan fokuseres på kerneforretningen. Markedet er dog også kendetegnet ved mange og meget forskellige leverandører og leverance-modeller. På dette event giver vi dig et indblik i, hvordan hosting i 2017 kan blive en strategisk og praktisk hjælp for din virksomhed.

24. oktober 2017 | Læs mere


Gå hjem møde om machine learning: Kickstart dine machine learning-projekter

På dette gå hjem møde får du fra eksperter på området en introduktion til machine learning og de nye teknologiske og forretningsmæssige muligheder, det skaber. Kickstart dine machine learning-projekter ved at deltage i dette gå hjem møde

25. oktober 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. oktober 2017 | Læs mere


CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Sådan får mindre virksomheder ny it-infrastruktur i topklasse til lavpris
Digitaliseringen buldrer frem i erhvervslivet, og store virksomheder har travlt med at investere i nye it-løsninger for at placerer sig bedst muligt i en konkurrencesituation, der bliver stadig mere skarp. Det mærker man også i de mindre virksomheder, men for dem er indkøb og vedligeholdelse af et it-system ofte en uoverskuelig og kostbar opgave, der tilmed kræver særlige kvalifikationer, som virksomheden måske ikke selv besidder. Her kan ny, moderne hyperkonvergeret it-teknologi være løsningen. Læs i dette whitepaper om fordelene og detaljerne i en komplet, nøglefærdig it-infrastruktur fra Lenovo, Intel og Nutanix, som tilmed er prismæssigt meget gunstig.