TDC: Kæmpegæld reducerer overskud

De kapitalfonde, der overtog teleselskabet TDC sidste år, har gældsat koncernen så meget, at resultatet faldt med 28,5 procent på trods af en stigende omsætning. "2006 blev stadig et år, vi kan være tilfredse med," siger TDC's finansdirektør Hans Munk Nielsen.

Telekoncernen TDC's nye ejere har gjort det vanskeligere for selskabet at tjene penge, hvilket tydeligt ses i det netop offentliggjorte regnskab for 2006.

Selv om omsætningen steg med knap to procent til 47,4 milliarder kroner, så faldt resultatet med ikke mindre end 28,5 procent. Årsagen er i al væsentlighed, at TDC's nye ejere - en stribe kapitalfonde - har gældsat koncernen i stor stil.

Gæld vokset markant

Den rentebærende nettogæld steg sidste år med knap 39 milliarder kroner til godt 55 milliarder, hvilket hovedsagelig skyldes "den ændrede kapitalstruktur," som det udtrykkes. Sagt på en anden måde, så har kapitalfondenes overtagelse af TDC øget gælden med 38,7 milliarder kroner.

"I 2007 forventer jeg, at nettoindtjeningen falder yderligere fem til 10 procent på grund af den rentebyrde, der følger med gælden, og som først slår igennem for alvor i år," siger Jens Alder, der er koncernchef og administrerende direktør for TDC.

Færre medarbejdere

Jens Alder forventer ikke, at omsætningen stiger i år, men vurderer til gengæld, at antallet af medarbejdere fortsat falder. I år og de kommende år med fem til syv procent årligt.

Herhjemme sidder TDC på omkring 60 procent af markedet for bredbåndsforbindelser, og såvel det forretningsområde som mobiltelefoni og kabel-tv er succes-kapitler i TDC-regnskabet.

TDC har 7,8 millioner kunder i Danmark, hvilket svarer til, at hver dansker har knap halvandet kundeforhold til TDC.

Schweiz er en hård nød

Schweiz, hvor TDC har datterselskabet Sunrise, er blevet noget af en udfordring for telekoncernen.

"Konkurrencen er meget stærk dernede, og vi er ikke tilfredse med den markedsandel Sunrise har," siger Jens Alder.

Han forventer ikke, at TDC på kort sigt vil være i stand til at gøre den forretning meget bedre, men at det "over tid nok skal lykkes at øge såvel markedsandele som indtjening" i det schweiziske selskab.

I TDC's tyske datterselskab Talkline voksede antallet af kunder til 3,7 millioner svarende til ni procent, mens resultatet før renter, skat og afskrivninger steg med næsten 30 procent til 538 millioner kroner.

Vil mildne skatteindgreb

Det skatteindgreb, som regeringen har varslet herhjemme, kommer utvivlsomt til at berøre TDC's forretning, men som koncernfinansdirektør Hans Munk Nielsen siger, så er der ikke meldt noget endeligt ud, og TDC har "overvejelser i gang, som kan mildne indgrebet."

"Vi har regnet på det, men de beregninger er endnu for usikre at offentliggøre. At skattepakken vil få en væsentlig indvirkning på TDC, er der ikke tvivl om," fastslår Hans Munk Nielsen.

Vi betaler skam også skat

TDC's topchef Jens Alder er "forbløffet over, at mange danskere tilsyneladende har den opfattelse, at TDC ikke betaler skat."

"TDC i sig selv betaler en milliard kroner i skat, medarbejderne betaler mere end to milliarder, og vi betaler mere end tre milliarder i moms, så alt i alt betaler TDC 6,5 milliarder kroner i skat," siger Jens Alder.

I 2007 forventes en omsætning på niveau med 2006. TDC forventer, at tilbagegangen i den traditionelle fastnetforretning og effekten af salget af det baltiske mobilselskab Bité opvejes af en fortsat fremgang i bredbånds- og mobil-aktiviteterne.

One Company

Endelig konstaterer koncernchefen, at TDC skal have ryddet op sine mange forretninger.

"TDC består af mange forretningsområder, og vi vil gerne skabe et helt "brand-univers," men alle skal samles under det samme overordnede brand (varemærke, red.), lyder det.

Allerede til sommer ser Jens Alder gerne, at TDC bliver "One Company" - ét selskab. Ét varemærke skal svæve over koncernen som en paraply, der dækker alle de forskellige TDC-forretninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere