Producentforeningen, der er branche- og arbejdsgiverorganisation for danske spilproducenter, vil sammen med DADIU (Det Danske Akademi for Digital Interaktiv Underholdning) skabe et kreativt væksthus for computer-spilindustrien.
Huset, der på forhånd har fået navnet Det Interaktive Hus, skal fungere som et samlingspunkt for nystartede spilfirmaer og uddannelses- og forskningsmiljøerne.
Planerne om det interaktive hus har eksisteret i nogen tid, men i øjeblikket gøres der et massivt forsøg for at rejse de nødvenige midler for at kunne realisere visionen.
"Vi er rundt for at prøve at skaffe finansieringen til det. Der skal inddrages mange forskellige kasser og ministerier, fordi Det Interaktive Hus både er et væksthus for nye virksomheder, uddannelse, forskning og et generelt netværk," siger Klaus Hansen, der er sekretariatschef i Producentforeningen.
Koster 7-10 millioner om året
Producentforeningen har fået et konsulentfirma til at udarbejde et udkast til, hvordan man kan etablere Det Interaktive Hus.
I rapporten er der budgetteret med otte millioner kroner om året i fire år til huset. Da det er et foreløbigt budget, kan det beløb dog ændre sig.
"Men der skal nok bruges mellem syv og 10 millioner kroner om året," siger Klaus Hansen.
Man regner med, at huset skal have en størrelse på mellem 1.000 og 2.000 kvadratmeter, og at det skal placeres i et kreativt uddannelses- og erhvervsmiljø.
Samtidig skal det huse spiluddannelsen DADIU.
Gunnar Wille, leder af DADIU og manden der fik idéen til væksthuset, mener, at Danmark skal satse på at producere spil i alternative genrer og til alternative segmenter.
Nystartede spilfirmaer har nemlig størst mulighed for at bryde igennem på markedet, hvis de går uden om de traditionelle konsol- og pc-genrer.
"Og ideen i det her væksthus er at tage dem, vi uddanner, og give dem en mulighed for at arbejde videre. Der er et hul, når de kommer ud, hvor muligheden for selv at udvikle er meget dårlig. De har brug for rådgivning i at skabe firmaer og i at arbejde med indhold – og det er det, som væksthuset skal," siger Gunnar Wille.
Har brug for et hus
Både Klaus Hansen og Gunnar Wille vurderer, at chancerne for, at Det Interaktive Hus bliver en realitet er gode. Og der er også behov for et sådan fysisk og mentalt samlingspunkt, mener de.
"Lad mig sige det på den måde, at vi bliver nødt til at have en samlet strategi for spilbranchen for at kunne løfte det potentiale, der er," siger Klaus Hansen.
Derfor holder Producentforeningen og DADIU i øjeblikket møder med de relevante offentlige instanser for at forsøge at rejse de nødvendige midler.
"Vi har både kontakt til det politiske miljø og til Erhvervsministeriet og Kulturministeriet, som er meget interesserede i at drøfte det. Og Region Hovedstaden har fra starten af taget væksthuset med i erhvervsudviklingsstrategien og bakket op om ideen," siger Klaus Hansen.
Flere danske spilmiljøer
Der findes allerede flere lignende spilmiljøer i Danmark.
I Nordjylland har Aalborgs Erhvervsråd startet spilnetværket Dreamgames, der tilbyder fysiske rammer og netværks-pleje for lokale, nyetablerede spilvirksomheder.
I it-væksthuset 5te i København eksisterer der også et miljø med omkring 10 spilvirksomheder, som repræsenterer mere end 60 personer.
Både DADIU og Producentforeningen mener dog, at Danmark har brug for et egentlig Game Cluster, hvis Danmark skal gøre sig gældende på den internationale scene.
"Vi er overbeviste om, at der er nødt til at være et fokus, som helt specifikt har med spil at gøre, og hvor de rette erfaringer kan blive samlet sammen," forklarer Gunnar Wille.
Det er endnu uvist, hvornår et eventuelt hus kan blive taget i brug, men det er ikke urealistisk, at etableringen kan begynde til efteråret.