Microsoft vil være med i slaget om udviklingslandene

ComputerViews: I denne uge løftede Bill Gates sløret for et globalt initiativ, hvor Microsoft vil sprede endnu flere teknologi- og uddannelsesressourcer i udviklingslande. Er det et forsøg på at positionere produkter og tage kampen op mod Linux-folket, eller er det velgørenhed uden bagtanker?

ComputerViews: Initiativet er en udvidelse af Microsofts Unlimited Potential-strategi, der har til formål at højne teknologiforståelsen og bringe computeren ind i nye dele af verden.

Projektet indeholder blandt andet nye lavprisprogrammer, uddannelse, jobtræning og computere.

Med en række tiltag trækker Microsoft sig således for alvor ind i kampen om, hvilke software-produkter, der skal benyttes i den tredje verden.

Et konkret produkt er nemlig en komplet software-pakke til denne målgruppe. Prisen for styresystem, kontorpakke og en række andre programmer bliver på tre dollar, svarende til cirka 17 danske kroner.

For de tre dollar for studerende en Student Innovation Suite, der byder på alle de kendte Microsoft-programmer. Her under Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home and Student 2007, Microsoft Math 3.0 og Windows Live Mail desktop.

Produktet er henvendt til de lande, der af Verdensbanken karakteriseres som lavtlønsområder.

Bill Gates har positioneret sig som en herre, der giver rigtig mange penge til velgørende formål, og den ekstra satsning på Unlimited Potential-strategien lyder for mange som et håndfast eksempel af slagsen.

Et tiltag, der kan have stor betydning på uddannelses-niveauet i hele verden. Over fem år har firmaet afsat 1,35 milliard til projektet.

Linux til Afrika

Djævlens advokat kunne se udspillet som en positionering af produkter, der kommer i en tid, hvor open source-folket er ved at få vind i sejlene i udviklingslandene.

Linux-miljøet med Ubuntus Mark Shuttleworth i spidsen har tidligere erklæret, at de vil være primus motor i udbredelsen af software i fattige lande.

Shuttleworth argumenterer for, at open soucre-programmer kan blive en stor succes i lande som eksempelvis Afrika, hvor der ikke findes en Microsoft-kultur.

Derved er der nemlig ikke tradition for at bruge produkter som Windows og Office, hvilket er tilfældet i Europa og USA. Derfor skal der ikke brydes et fasttømret adfærdsmønster.

Han siger desuden, at kundskaberne vil sprede sig som ringe i vandet, fordi open source er gratis.

OLPC-projektet, der ligeledes er rettet mod U-landene, er også ved at være klar.

Det er et non-profit-projekt startet af en professor fra Massachusetts Institute of Technology i Boston, og det går i al sin enkelthed ud på at fremstille en fornuftig, solid og børnevenlig bærbar computer til en pris på 100 dollar svarende til cirka 550 kroner.

Maskinen skal uddeles til fattige børn i udviklingslandene, så de kan få adgang til den digitale verden, som skal højne uddannelsesniveauet. Igen er det et open source-system, der danner software-basis på computeren.

Linux er også penge

Om Microsofts skjulte dagsorden er, at de skal gøde nye markedsområder eller ej er umuligt at sige.

Samtidig bør man være opmærksom på, at open source-produkter også danner grundlag for en forretning og, at Shuttleworth har sagt, at der er support på Ubuntu-produkterne, som er indtjeningsgrundlaget for hele projektet. Han øjner således også et uopdyrket marked, hvor der kan tjenes penge.

Målet kan dog hellige midlet, og det ser ud til, at den store fokus på de it-svage nationer under alle omstændigheder vil betyde bedre uddannelse til de svage regioners befolkning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis