Artikel top billede

Partileder-runden: Margrethe Vestager om it

Interview: Partileder Margrethe Vestager (R) vil med en reform skaffe "større arbejdsudbud i it-branchen." Læs De Radikales bud på vigtige it-indsatsområder her.

En skattereform med lavere skat på arbejde skal mindske den akutte mangel på arbejdskraft i blandt andet it-branchen, mener De Radikales partileder, Margrethe Vestager.

"Vi vurderer, at vores skattereform er i stand til at øge arbejdsudbuddet med mindst 40.000 personer over de næste fem år. Det vil forhåbentlig også betyde et større arbejdsudbud i it-branchen" siger Margrethe Vestager til Computerworld.

Konkret vil partiet i forhold til skatten på arbejde fjerne mellemskatten og hæve grænsen for topskatten, så den maksimale skatteprocent for alle, der tjener op til 425.000 kroner årligt, bliver 40 procent.

De grønne afgifter vil omvendt blive sat op.

Unge og it

Men også de unges interesse for it skal tændes tidligt, mener partilederen.

"It-branchen er i dag slet ikke god nok til at tiltrække unge til it-uddannelserne. Radikale Venstre mener, at det er nødvendigt at kigge på lærernes efteruddannelse – både i Folkeskolen, på seminarierne og andre steder. Det skal være med til at sikre, at de unge får større viden om og interesse i it," siger hun.

Samtidig opfordrer hun it-uddannelserne til at være mere offensive og for eksempel i højere grad anvende praktikforløb.

"Praktik er uløseligt forbundet med at sikre en høj uddannelseskvalitet." siger hun.

Hun forklarer dog, at det er positivt, at uddannelserne allerede nu har taget initiativer til at etablere nye typer af it-uddannelser, så man får et bredere spektrum.

Ikke kontrol

Også i den offentlige sektor skal man have ændret synet på it.

"It i den offentlige sektor bliver i alt for høj grad i dag brugt til at kontrollere medarbejderne frem for at skabe kvalitet," siger Margrethe Vestager.

Partiet vil derfor bruge it på en ny og anderledes måde i det offentlige end i dag.

Visionen er, at den offentlige sektor skal være frontløber, når det gælder digitalisering og forenkling af adgangen til information.

Offentlige bygninger skal være såkaldte hotspots, det vil sige steder hvor man trådløst og gratis kan koble sig på Internettet, forklarer Margrete Vestager.

"Derfor foreslår vi en it-Innovationsbank, hvor kommuner, som vil forsøge sig med nye arbejdsgange og systemer i forbindelse med digitaliseringen, kan låne midler. Det vil være helt i forlængelse af Strukturkommissionens og den Digitale Taskforce’s anbefalinger," siger Margrete Vestager.

Hvis ikke kommunerne får mulighed for at eksperimentere, risikerer vi at gå glip af de store muligheder, der ligger i digitaliseringen, mener hun.

Det Radikale vil konkret afsætte 75 millioner kroner i 2008 til digitalisering af den offentlige sektor.


Samtidig ønsker partiet at oprette et videns- og kompetencecenter for it i Danmark efter norsk forbillede.

"Det skal skabe en platform for, at it-branchen kan dele deres erfaringer og software mere effektivt. Det vil også give det offentlige bedre muligheder for at lære af virksomhedernes stordriftsfordele på it-området. " siger Margrete Vesterager.

Bedre digital ledelse

Partilederen mener samtidig, at der er behov for mere og bedre digital ledelse i den offentlige sektor.

"Den helt store udfordring er at skabe den nødvendige digitale ledelse, der går på tværs af ressortområder. I dag optimerer lederne it indenfor deres egne områder. Vi har brug for at gå på tværs af "siloerne"." siger hun.

Hun pointerer, at det kræver en regering, der bliver enige med alle institutioner i form af ministerier, regioner, kommuner og så videre om, at problemerne skal ryddes af vejen.

"Det er det største kvantespring, vi skal tage, hvis vi skal størst mulig glæde af digitaliseringens potentialer." siger Margrethe Vestager.

EPJ potentiale

Og hvad angår at udnytte potentialet i sundheds-it, kunne det gå bedre.

"Radikale Venstre er stærk tilhænger af de elektroniske patientjournaler, og vi havde undgået alle de problemer, som vi står over for i dag, hvis det radikale beslutningsforslag om åbne standarder i det offentlige havde været gennemført tilbage i 1990´erne," siger Margrethe Vestager.

Hun henviser til, at der nu er brug for en central styring af de elektroniske patientjournaler.

It og sundhed er formentligt det enkeltstående område i det offentlige, hvor vi kan få størst kvalitetsforbedringer gennem brug af it, vurderer partilederen.

"Det rummer store muligheder for gennemsigtighed og myndiggørelse af borgerne, og de muligheder skal vi udnytte fuldt ud. I forhold til elektroniske patientjournaler er det et mål for Radikale Venstre, at patienterne selv får adgang til de elektroniske patientjournaler. Det gælder allerede i dag for Medicinprofilen, og vi mener også, at det skal gælde for de elektroniske patientjournaler." siger hun.

Samtidig skal patienterne kunne se, hvem der har kigget i deres patientjournaler, mener partiet.

"Det er selvfølgelig også vigtigt, at alle, der indgår i behandlingen - altså ikke kun læger, sygeplejersker og jordemødre, men for eksempel også fysioterapeuter og ergoterapeuter - får mulighed for at bruge de elektroniske patientjournaler. På den både får vi størst mulig glæde af potentialerne i elektroniske patientjournaler." siger hun.

De Radikale har ikke specifikt øremærket et beløb til sundheds-it efter et valg.

"Men vi har som sagt afsat 75 millioner kroner til digitalisering af den offentlige sektor i 2008, og vores udgangspunkt er, at der er så store potentialer i at bruge it i sundhedssektoren, at hvis der er behov for ekstra penge, så finder vi dem," siger partilederen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere