Spam-mail har lært os uundværlige begreber som penis-forlænger og Nigeria-breve.
Men indehavere af mail-indbakker i hele verden sukker dagligt over, at skulle slette spam-mails, hvis de da ikke har installeret et effektivt spam-filter, som snupper alle de irriterende og ikke mindst uønskede reklame-mails.
Og irritationen er til at forstå.
For spam-industrien har udviklet sig voldsomt i takt med e-mailens popularitet. I 2001 fyldte spam-mails kun fem procent af den virtuelle mailbunke, og nu er omfanget steget til mellem 90 til 95 procent.
Sidste år lå andelen af spam-mails på 80 til 85 procent.
Det viser sikkerhedsfirmaet Barracuda Networks' årlig spam-rapport, som er funderet på over en milliard mails hos sikkerhedsfirmaets 50.000 kunder spedt over hele verden.
Spam-mail virker
Sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra firmaet Fort Consult peger på, at spammen ikke vil forsvinde til trods for, at den traditionelle e-mail på det seneste har været pensionsdømt flere gange til fordel for mobil-telefonen og ikke mindst chat-programmer.
Spammens overlevelse skyldes, at spammerne stadig kan se en forretnings-idé i at pumpe vores mail-servere fulde af mærkværdige tilbud om eksempelvis smykker og sex-legetøj på trods af mere og mere sofistikerede spam-filtre.
"Så længe bare en promille mail-brugere modtager og klikker på links samt køber produkterne, så vil spammerne fortsætte med at sende mail. Vi når snart op på, at 99 procent af alle sendte mails er spam, fordi spam-markedet virker og fortsat er i vækst," forklarer han.
Din mail-adresse kan være til salg
På flere undergrundsmarkeder på nettet kan man således købe mail-adresser, der kan benyttes i spammerens fremtidige angreb.
"10 megabyte spamadresser koster typisk omkring 10.000 kroner, men det er en del mere, hvis mail-adresserne er blevet verificeret. Og det er jo alligevel en pæn del adresser, man får sig i sådan et køb," siger Ulf Munkedal.
Han forklarer, at der også bliver handlet med danske mail-adresser på nettet.
Spam på alle medier
Det er ikke kun e-mailbrugerne, der kun bliver spammet op til begge ører.
Ulf Munkedal forklarer, at det både foregår på mobilen, instant messaging og sågar på fastnet-telefonen.
"Jeg blev ringet op for et stykke tid siden af en amerikansk robot-stemme, der fortalte, at jeg havde vundet et krydstogt i Caribien. dog skulle jeg trykke på 1-tallet, hvis jeg ønskede rejsen og ville betale min flybillet til USA med det samme med mit kreditkort," griner han.
Han peger dog på, at folkene bag Skype eksempelvis kæmper hårde kampe mod spammere, der bruger kombinationen af telefoni og instant messaging til at sende andre Skype-brugere købstilbud eller lokke dem til at klikke på links, der kan indeholde alskens malware.
"Der er dog mange teknologiske fordele ved et medie som instant messaging. Man bestemmer i høj grad, hvem man vil lukke ind i sit netværk, og det er en klar fordel i forhold til mailen," slutter Ulf Munkedal.