Artikel top billede

Det er ikke i orden at binde it-folk med klausuler om, hvor de kan få ansættelse, mener HK. Foto: Justin Horrocks/iStockphoto

HK melder IT-Branchen til Konkurrencestyrelsen

Fagforeningen HK vil have Konkurrencestyrelsen til at vurdere, om en vejledning i brugen af jobkarteller på IT-Branchens hjemmeside strider mod loven.

Fagforeningen HK beder nu Konkurrencestyrelsen kigge på IT-Branchens vejledning om jobkarteller.

HK mener, at det kan være et brud på konkurrenceloven, at foreningen på sin hjemmeside har en vejledning liggende om, hvordan virksomheder kan lave de såkaldte jobkarteller, hvor arbejdsgiverne aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

På hjemmesiden findes også et konkret udkast til, hvordan en klausul skal formuleres.

"Jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven og der gælder særlige forhold for brancheorganisationer, når det gælder koordering af priser på markedet og i dette tilfælde koordinering af arbejdskraften.

En praksis med jobklausuler styret af en brancheorganisation kan sætte en reel konkurence mellem virksomhederne ud af kraft," siger konsulent Morten Skov fra HK.

Dobbeltmoral

Konkurrencestyrelsen har netop selv i den seneste konkurrenceredegørelse fra 2007 peget på de skærpede krav, der er til brancheorganisationers adfærd i forhold til konkurrencereglerne, peger Morten Skov på.

Han har derfor henvendt sig til Konkurrencestyrelsen, der må afgøre om vejledningen strider mod konkurrenceloven.

"Vi synes ikke, at det klæder IT-Branchen indirekte at opfordre til brugen af klausuler. Det virker især besynderligt, fordi man det ene øjeblik råber op om arbejdskraftmangel, og det andet øjeblik ikke går af vejen for at opfordre til medlemsvirksomhedernes stavnsbinding af deres ansatte. Det er dobbeltmoralsk og skadeligt for arbejdsmarkedet og samfundsøkonomien," siger han.

It-Branchen afviser

Hos IT-branchen undrer man sig over anmeldelsen, som man endnu hverken har hørt til fra Konkurrencestyrelsen eller HK.

"Vejledningen er ikke i strid med konkurrencelovgivningen, så HK må være i en vildfarelse," siger underdirektør Jette Baade fra IT-Branchen.


"Vi føler os undrende overfor, at vejledningen i sig selv, skulle være i strid med konkurrencelovgivningen. Der er ikke tale om opfordring til branchen, men derimod om et sæt etiske retningslinjer.

Vejledningen er udarbejdet for at imødekomme den stigende kritik af hemmelige jobklausuler," siger hun.

Formålet er dels at sikre gennemsigtighed ved medarbejderens kendskab til aftalernes eksistens, dels at indsnævre brugen af jobklausuler, således at medarbejderens ønske om et jobskifte ikke hindres, og mobiliteten på arbejdsmarkedet sikres i videst muligt omfang, forklarer hun.

Venter utålmodigt

For nylig sagde flere vrede politikere, at de var trætte af, at Konkurrencestyrelsen endnu ikke har grebet ind mod jobkarteller.

Styrelsen har ellers vidst i flere år, at jobkartellerne kan stride mod konkurrenceloven.

Dagen efter de vrede politikere udtrykte deres utålmodighed i Computerworlds spalter, fremsatte beskæftigelselsesminister Claus Hjort Frederiksen et nyt lovforslag, der skal forbyde jobkarteller.

Denne gang lader det til, at lønmodtagerne er sikret økonomisk kompensation og skal kende til aftaler, der binder dem til jobbet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere