Artikel top billede

Johnny Carlsson fik afslag på at søge nye udfordringer gennem det rekrutteringsbureau, der havde skaffet ham hans nuværende job. Foto: Torben Klint.

Fagforeninger vil hjælpe fanget ERP-specialist

HK vil have Konkurrencestyrelsen til at undersøge sagen om en ERP-specialist, der blev hindret i at søge job hos et rekrutteringsbureau. Hele branchen skal reguleres, mener fagforeninger.

Fagforeningen HK vil hjælpe ERP-specialisten Johnny Carlsson, der føler sig fanget af et headhunter- og rekrutteringsbureau.

HK vil nu have undersøgt, om rekrutteringsfirmaet spærrer markedet, og dermed bryder konkurrenceloven.

"Man må formode, at rekutteringsbureauets kunder har en interesse i at holde på de folk, de får anvist, og derved får rekvirentvirksomhederne indirekte bureauet til at opretholde en opdeling af markedet," forklarer
konsulent Morten Skov fra HK.

"Hvis der derved sker en begrænsning af konkurrencen, kan det ikke være i overensstemmelse med lovgivningen," siger han.

Han mener desuden, at det er forkasteligt, at medarbejdere bliver låst på nogen som helst måde på arbejdsmarkedet.

"For os strider det mod alle begreber om personlig frihed og mulighed for at gøre karriere," forklarer Morten Skov.

"Jeg tvivler på, at de, som headhuntes, i virkeligheden er klar over, hvad de går ind til, når de samtidig låses i deres frie jobvalg. Reelt låser virksomhederne jo arbejdskraften og det i en tid med postuleret arbejdskraftmangel. Det hænger jo slet ikke sammen," siger han.

Ventet i årevis

Om Konkurrencestyrelsen vil tage sagen op, er vanskeligt at sige, vurderer Morten Skov.

"Men i og med at ERP-konsulenten er trådt åbent frem, og
rekutteringsbureauet og virksomhederne er kendte, er der ingen hindringer for en nærmere granskning af forretningsmodellen," siger han.

Tidligere har Computerworld beskrevet, hvordan Konkurrencestyrelsen i årevis har ignoreret, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven, men at styrelsen for nylig trods alt har efterlyst tips om karteller, der måtte låse markedet.

Senest har styrelsen da også i en afgørelse, givet et klart hint om, at man vurderer, at forhold, der spærrer jobmarkedet, strider mod konkurrenceloven.

Fortsættes...

Spørgsmål om hemmelige aftaler

HK frygter også, at der i fremtiden vil komme langt flere sager som Johnny Carlssons.

Den nye lov fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) betyder et forbud mod alle hemmelige aftaler, men ikke når det gælder vikarbureauer.

Men HK frygter, at også rekrutterings og headhunter-bureaer fortsat må lave aftaler hen over hovedet på medarbejdere.

Spørgmålet er nemlig, om bureauerne bliver betragtet som vikarbureauer i lovens forstand.

Flere bureauer

Særligt kritisabelt er det, at det ser ud til at være fast politik i rekrutteringsbranchen, ikke at røre medarbejdere hos kunder, mener HK.

"Det er ikke i den enkelte lønmodtagers interesse at blive låst i sit frie erhvervsvalg. Hvis headhuntede medarbejdere efter offentliggørelsen af det her eksempel føler sig godt tørret, kan man godt forstå det. De vil jo
sammen med udvælgelsen være blevet bundet til en bestemt arbejdsgiver uden at være blevet informeret og uden kompensation, hvis ikke den nye lov omfatter dem", siger han.

Og Prosa bakker helt op.

"Det er ganske enkelt noget svineri, at medarbejderne ikke bliver orienteret ordentlig om de her ting," siger leder af den juridiske afdeling i Prosa, Hanne Lykke Jespersen.

Hun forklarer, at det er helt forkert at låse lønmodtagere på denne her måde, særligt når der er behov for arbejdskraft.

Hun mener, beskæftigelsesminister Claus Hjort Fredriksen må redegøre for, om rekrutteringsbureauer ligesom vikarburaer er helt undtaget den nye jobkartel-lov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere