Artikel top billede

Bliver du mere lykkelig af at få mere i løn?

Klumme: Man skal ikke overvurdere betydningen af lønregulering som ledelsesværktøj.

Lønregulering som motivationsfaktor har i en længere periode været et emne i den offentlige debat. Er løn et ledelsesværktøj, der får medarbejdere til at producere mere eller bedre kvalitet?

Løn har stor betydning for den enkelte. Med det som udgangspunkt skal man imidlertid passe på med at overvurdere den betydning, som lønregulering som ledelsesværktøj har.

Lidt ekstra i lønningsposen er selvfølgelig meget rart og kan fungere som en anerkendelse.

Føler medarbejdere sig virkeligt dårligt behandlet gennem lønnen, spiller det modsat også en rolle i forhold til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

Men med udgangspunkt i en ordentlig betaling, så bør både medarbejdere og ledere spørge sig selv, om mere i løn er lykken i sig selv?

Lønnen ikke afgørende

I hele den politiske debat, herunder i valgkampen, virker det som om, at der har udviklet sig en konsensus om, at størrelsen af lønforhøjelsen er det eneste saliggørende.

Det er nærmest blevet politisk korrekt at sige, at man vil forlade sit job, fordi man føler sig dårligt betalt.

Men ikke desto mindre er det for de allerflestes vedkommende ikke rigtigt, at lønnen er den afgørende faktor.

I forhold til at motivere medarbejdere til at gøre en ekstra og en god indsats gør højere løn – altså lønregulering – ikke en afgørende forskel. Det gør helt andre vilkår.

En række undersøgelser udført i både den private og den offentlige sektor viser, at det, der motiverer medarbejdere, ikke er en bugnende lønpose, men jobindhold, godt arbejdsmiljø, gode kollegiale relationer, arbejdsplads­ens anseelse, brugerkontakt og kompetenceudvikling.

Tilsvarende har undersøgelser vist, at grunden til, at man forlader en arbejdsplads, ofte er dårlig ledelse, og at man har et dårligt forhold til sin nærmeste leder.

Det ledelsesmæssige ansvar

Dette er en vigtig pointe at skrive sig bag øret som leder. Ellers risikerer lønspørgsmålet at blive en sovepude. Det er vigtigt, at man som leder ikke tror på det løn- og motivations­billede, der ellers er en bred samfundsmæssig konsensus om, hvor løn fremstilles som det eneste, der driver motivationen.

Den logiske konsekvens af denne påstand er nemlig, at give medarbejdere mere i løn – og så ikke gøre mere!

Det er imidlertid at fralægge sig sit ledelsesmæssige ansvar over for medarbejderne og for den organisation, man er leder af.

Når det nu er godt arbejdsmiljø, gode kollegiale relationer og spændende jobindhold, der motiverer, rekrutterer og fastholder de dygtige medarbejdere, så er god ledelse ikke blot at give klækkelige lønforhøjelser.

Det bør sige sig selv.

God ledelse er at sørge for at disse forhold er i orden.

Det kræver klare målsætninger og ledelsesmæssigt fokus på organisationernes arbejdsgange, på udnyttelse og videreudvikling af medarbejderkompetencer, på rammer og arbejdsvilkår.

En ekstra indsats

Min pointe er naturligvis ikke, at underbetaling er i orden. Det er det ikke. Når det er sagt, så er min pointe, at ansvarlige ledere ikke lader sig forblænde af spørgsmål om lønregulering, så de ikke kan tænke på andet.

Ansvarlige ledere betaler en god og rimelig løn og sætter derudover fokus på lederskab, arbejdsmiljø, kollegiale relationer, jobindhold, der udfordrer, og fleksibilitet.

Det er nemlig, når disse faktorer er i orden, at medarbejderne oplever størst tilfredshed med deres job, har lyst til at yde en ekstra indsats og er i stand til at producere den kvalitet, som bør være kendetegnende og for en stor dels vedkommende også er det på de fleste arbejdspladser.

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere