Artikel top billede

Danske læger europamestre i it-brug

De danske lægehuse er de flittigste it-brugere blandt praktiserende læger i EU, viser ny rapport. Der kan dog stadig strammes op på en lang række områder, påpeger Danske Regioner.

Lægerne i Danmark scorer højt på brugen af elektroniske journaler, e-recepter og generelt brug af computere og internet. Samlet set er Danmark helt i front i brugen af it inden for EU.

Det viser rapporten Benchmarking ICT use among General
Practitioners in Europe
fra EU Kommissionen, hvor 261 ud af i alt 6.789 praktiserende læger i Europa er blevet interviewet vedrørende deres brug af it i det daglige arbejde.

Danmark topper listen foran Holland, Finland, Sverige og Storbritannien som de førende nationer inden for it-brugen i EU. Lande som Grækenland, Polen og Rumænien ligger i bunden blandt de 27 medlemslande.

Stort set alle danske læger bruger en computer med internet-forbindelse, hvorimod det er under hver anden praktiserende læger, der benyttet nettet i østlande som Bulgarien, Ungarn og Rumænien.

Manglende mail-konsulationer

Selvom de praktiserende danske læger kan bryste sig af EU-undersøgelsen kan der stadig strammes op på it-brugen herhjemme, især når det drejer sig om at kunne komme igennem på telefonen til lægen om morgenen.

Et af alternativerne er mail-konsultation, som kun godt 60 procent af lægerne bruger i dag .

Det skal der strammes op på, fordi det fra 1. januar 2009 bliver obligatorisk for lægerne at tilbyde patienterne mail-konsulation som en mulighed for læge-rådgivning, når de eksempelvis skal vaccineres inden rejser til eksotiske destinationer eller have svar på blodprøver.

"Vi har stadig et stykke op til den fuldstændige brug af mail-konsultationer, men antallet er fordoblet hvert år siden den frivillige indførsel for fem år siden," siger kontorchef Lisbeth Nielsen hos Danske Regioner.

Medicinkort på vej

Hun forklarer, at e-mailkonsultationer bliver understøttet i de fleste af journalsystemer på markedet, så det er primært et spørgsmål om, at lægerne tager teknologien i anvendelse og indretter deres arbejdsgange efter nye måder at kommunikere på.

Medicinkort til forskelligt sundhedspersonale

Lisbeth Nielsen peger også på, at behovet for et medicinkort er presserende for at undgå fejlmedicinering.

"Et fælles medicinkort handler i høj grad om at have online-kommunikation mellem eksempelvis den praktiserende læge og hjemmesygeplejen, så alle parter kan se, om der er ændret i patients medicindosering," siger Lisbeth Nielsen.

Det fælles medicinkort kører via en web-service til et fælles, opdateret register, hvor lægerne derefter kan overføre oplysningerne til den lokale elektroniske patientjournal. På den måde kan alle følge med i de mindste ændringer for den enkelte patient.

Lige nu kører der pilotprojekter med det fælles medicinkort i Hovedstaden, Esbjerg og Odense.

Medicinkortet bliver også tilgængeligt for borgeren på sundhed.dk.

Forebyggelse via databaser

På længere sigt skal det være muligt for lægerne at overvåge specielle patientgrupper.

Det sker ved, at lægen tilføjer koder til de skavanker, som patienterne kommer og klager over, hvorefter lægen samlet kan trække hele sygdomsgrupper ud til overvågning fra en database.

På den måde kan de følge de patienter, som eksempelvis har fået diagnosen diabetes eller andre kroniske sygdomme, hvor det er vigtigt at følge udviklingen.

"Men på sygdomsovervågnings-området mangler vi dog stadig en del, fordi det primært er idealisterne, der koder sygdomme på nuværende tidspunkt," afslutter Lisbeth Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere