Artikel top billede

Sådan blev det et ja til OOXML som ISO-standard

Kommentar: Godkendelsen af OOXML som en ISO/IEC- standard har rejst en del debat og spørgsmål. Derfor vil jeg gerne opsummere processen og de afgørende milepæle frem mod det danske ja.

I den seneste tids debat har flere kædet processen omkring ISO-godkendelsen af OOXML sammen med den politiske proces om det offentliges brug af åbne standarder.

Det er at komme på afveje.

Standardiseringsprocessen er foregået – og skal foregå – uafhængigt af eventuelle politiske interesser, ligesom vi i Dansk Standard ikke har eller skal have en holdning til indholdet i OOXML.

Vores rolle og bidrag er at søge at samle så brede danske interesser som muligt til at tage stilling til forslaget til standarden. Det sker gennem en konsensusproces, der sikrer, at alle danske interesser kommer til orde og i videst muligt omfang indgår i den danske holdning.

Hvorfor er der ikke blevet stemt om den danske holdning? Det danske standardiseringsudvalg har haft bred deltagelse fra både it-virksomheder, bruger-repræsentanter og organisationer som Open Source Leverandører og Dansk IT, der repræsenterer begge sider.

Som i mange andre standardiseringssager har der været et miks af kommercielle interesser og fagligt modstridende synspunkter. Vi lukkede vi på forhånd af for eventuelle forsøg på at 'købe sig til et flertal' ved fra starten at pointere, at Dansk Standard stod for stemmeafgivelsen til ISO/IEC.

De fire afgørende milepæle i processen er:

De fire milepæle

168 danske ændringsønsker

OOXML har i ISO/IEC været behandlet i en fast-track procedure, hvor den åbne offentlige høring og den efterfølgende afstemning kørte i én procesomgang. Høringsperioden lå i sommeren 2007.

På baggrund af de indkomne høringssvar formulerede udvalget 168 danske kommentarer/ændringsønsker til forslaget. Disse var der enighed om blandt udvalgets medlemmer.

Nej med kommentarer

Dansk Standard valgte efterfølgende at stemme 'Nej med kommentarer'. Dette var naturligt på baggrund af de 168 ændringsønsker, der skulle imødekommes før et eventuelt ja.

Dansk delegation til møde i Geneve

På Geneve-mødet i februar skulle ISO/IEC tage stilling til de mange indkomne kommentarer. Den danske delegation, der bestod af Dansk Standard, Microsoft, IBM og Ciber, havde fået fuldt mandat med til Geneve fra det danske standardiseringsudvalg.

Under mødet blev nogle kommentarer behandlet, og resten vedtaget gennem en skriftlig afstemning. På mødet var der i den danske delegation enighed om, at alle 168 danske kommentarer blev godkendt som ændringer til standarden.

Danmark stemmer ja

Da det danske udvalg efterfølgende mødtes, var der fra nogle en vis utilfredshed med, at der ikke lå en færdig tekst med de mange rettelser, før der skulle tages endelig stilling. En fast-track procedure forudsætter dog, at der tages stilling på baggrund af de beslutninger, der i dette tilfælde blev taget på mødet i Geneve – og ikke ud fra en færdig tekst.

I udvalgets endelige indstilling til Dansk Standard konstateres det blandt andet, at delegationen var enig om, at udvalgets 168 ændringsønsker var blevet imødekommet. Derfor valgte Dansk Standard at stemme ja.

Dansk indflydelse

Den næste udfordring er at sikre den danske indflydelse på vedligeholdelsen og videreudviklingen af både OOXML og en anden kendt ISO-dokumentstandard nemlig ODF samt arbejde for interoperabiliten mellem dem.

Vi håber, at mange af de ivrige deltagere i debatten også har lyst til at bruge kræfter på fortsat at få indflydelse på den danske holdning og på indholdet i de internationale standarder gennem deltagelse i det danske udvalg.

Jesper Jerlang er vicedirektør i Dansk Standard.

Computerworlds klummer er ikke nødven-
digvis udtryk for Computerworlds holdnin-
ger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere