"Uddeleger ansvar - ikke opgaver," skriver Jannie Kluge. "Styrken i et team skal jo findes i, at man kan supplere hinanden, uanset hvilken type afdeling man befinder sig i."

Vil du være en god chef? Få gode råd her

Klumme: Hvad vil det give en organisation, hvis man fokuserede på individuelle styrker og motivationsretninger?

I forrige klumme nævner jeg min overbevisning om, at vi befinder os i en 'selvrealiseringsperiode' med udgangspunkt i Maslows behovspyramide.

Vi har efterhånden fået indfriet vores basale behov i forhold til løn, goder, arbejdsklima, det sociale etc.

Vi vil udvikles, arbejde med områder, som vi motiveres af, for det er ofte de områder, som giver os succes.

Hvis der er for meget, som 'dræner' os fra energi i jobbet, så er balancen på vægtskålen forkert, og vi higer derfor efter nye og bedre udfordringer.

Heldigvis er mennesker sammensat forskelligt, og vi motiveres af forskellige ting, blandt andet forskellige arbejdsopgaver og ansvarsområder.

På den måde, vi traditionelt har opbygget vores organisationsstrukturer, findes de mest prestigefyldte og største ansvarsområder i de øverste lag af organisationen.

Derfor er det jo også naturligt for de mennesker, som gerne vil 'realisere' sig selv, at søge i den retning, og derfor ser vi et overtal af medarbejdere, der forgæves venter på disse muligheder.

Motivation driver værket
En måde at komme dette til livs, kunne være at uddelegere mere ansvar i organisationen og dermed skabe flere udfordrende jobmuligheder, uden nødvendigvis at skabe flere lederstillinger.

I Kluge & Partners taler vi eksempelvis med mange sælgere, som efter flere års succes med sælgerrollen har lyst til at prøve kræfter som salgschef. Argumenterne for dette ønske kan være varierende men går ofte i retning af:

• De er kørt lidt træt af hele tiden selv at være i salgsfronten, og synes efterhånden de har en del erfaring at give videre.

• Prestigemæssigt vil det se rigtigt ud.

• De har et ønske om at arbejde med mennesker.

• De har et ønske om at arbejde mere strategisk.

• De kan gøre det bedre end den nuværende chef.

På spørgsmålet om, hvad der virkelig driver og motiverer sælgeren, er svaret ofte: Salget/resultaterne, ansvar, dialogen med kunderne, forandringer/udfordringer og kollegaer.

Det er yderst sjældent, jeg hører dem sige, at følgende motiverer dem: Administrative opgaver, budgetter, rapportering, problemer med personale eller politiske slagsmål.

Mange kan sikkert bekræfte, at denne del af et lederjob faktisk fylder rigtig meget.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.