Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Søren Holm. (Foto: SH Søren Holm)

Hvem skal styre din virtualisering?

Over en femtedel af de danske virksomheder har implementeret virtualiseringssoftware i deres serverrum. Men tænk dig om, inden du kaster dig over teknologien, for der er stor forskel på produkterne.

De virtuelle server-løsninger har for alvor bidt sig fast i de danske serverrum.

Analysehuset IDC vurderer således, at over 20 procent af danske virksomheder med fem eller flere ansatte har kastet sig over virtualisering i større eller mindre udstrækning - og mere end 60 procent af virksomhederne vil have virtualiserede serverrum inden for en kort årrække.

Netop behovet for at suge af virtualiseringens mange løfter om pladsbesparelse, lavere el-regninger, bedre overblik over applikationerne, hurtigere vedligeholdelse og implementering af applikationer og nye servere samt ikke mindst muligheden for at automatisere en masse processer lokker mange nye kunder til hele tiden.

Men hvem leverer egentlig den vare, som man har brug for?

Analytiker Anders Elbak fra IDC forklarer, at de tre helt store spillere på server-markedet - foregangsmændene fra VMware samt Citrix og Microsoft - har vidt forskellige roller at indtage på virtualiseringsscenen inden for x86-arkitekturen, som er den suverænt mest udbredte arkitektur på nutidens servere.

VMware udnytter førsteplads

"VMware er stærkest hos de store virksomheder med avancerede krav, Citrix passer bedre til mellem-segmentet på grund af prisvenlige men stadig komplekse løsninger, hvorimod Microsoft især vil komme til at kapre markedsandele blandt de små firmaer med relativt simple løsninger," forklarer Anders Elbak.

Han understreger dog, at ingen endnu kender Microsofts sande styrke, da selskabet ikke har lanceret en lang række af sine proklamerede produkter.

IDC-analytikerens udsagn bakkes op af Gartner-analytiker og -vicepræsident Philip Dawson, der er specialist i virtualisering.

Han vurderer, at VMware snildt kan forsvare sin suveræne førerposition, hvor selskabet sidder på omkring 80 procent af den solgte server-software på virtualiseringsmarkedet.

Især efter selskabet i lighed med Citrix og Microsoft deler sin virtualiseringsmotor ESXi - hypervisoren, der adskiller det fysiske hardware-lag og de virtuelle servere - ud til gratis download.

"Kampen om fremtiden kommer ikke til at handle om hypervisoreren men derimod om den virtuelle infrastruktur med applikationer og automatiserede processer. Og der står Citrix svagt i forhold til VMware, der har et meget bredt udbud af software til mere eller mindre komplicerede opgaver," forklarer Philip Dawson.

VMware mister 25 procent af markedet

Anders Elbak bakker op om udsagnet og fastslår, at efter hypervisoren er blevet en selvfølgelighed, er det applikations-understøttelse og management-værktøjerne, der er det varmeste brød i virtualiseringsverdenen lige nu.

På den konto har VMware altså de fleste - men også dyreste - produkter.

Derfor vurderer Philip Dawson, at VMware trods flere års stort forspring vil miste omkring 25 procent af virtualiseringsmarkedet for små og mellemstore virksomheder til Microsoft med sin Windows Server 2008 samt andre produkter.

Tabet skyldes, at Microsoft-produktet er billigere, og ikke mindst at Microsoft-brugergrænsefladen vækker gensynsglæde hos kunderne.

"Microsoft får dog svært ved at hugge store og mellemstore kunder fra VMware, fordi selskabet i lighed med Citrix ikke kan konkurrere på de avancerede løsninger. I hvert fald ikke endnu," siger Philip Dawson.

Konservative danske virksomheder

Begge analytikere peger samtidig på, at inden den rigtig blodige kamp om kunderne udspiller sig, vil der være plads til alle tre spillere samt en del mindre virtualiseringsfirmaer i nogle år endnu, fordi markedet først nu er ved at blive rigtig modent.

Ifølge direktør Torben S. Sørensen fra konsulentvirksomheden Casalogic er der ikke på det danske marked den store forskel på de efterspurgte virtualiseringsløsninger fra VMware og Citrix, der er partner med begge selskaber.

"Danske virksomheder er generelt meget konservative, når det kommer til at springe på nye teknologier. Mange danske firmaer benytter derfor ikke de dynamiske og automatiserede virtualiseringsløsninger fra VMware, fordi de simpelthen ikke tør binde deres produk­tion op på de nye teknologier,"forklarer Torben S. Sørensen.

Derudover argumenterer han for, at mange danske virksomheder simpelthen ikke har størrelsen og servere nok til, at det kan betale sig med de helt store og forkromede virtualiseringsløsninger.

Stor fare ved fejlopdateringer

Samtidig øger virtualisering også kompleksiteten i serverrummet.

"Virtualisering giver rigtig mange gevinster, men når du hele tiden lægger virtuelle lag ind i dine systemer, så giver det også mere komplekse løsninger og mere at holde styr på."

"Derfor gælder det om at holde tungen lige i munden, hvis man kaster sig ud i virtualisering for første gang," griner Torben S. Sørensen.

Få æg i samme kurv

Server-virtualisering er da heller ikke helt uden risici.

Det en del VMware-kunder at føle på den hårde måde den 12. august i år, da virtualiseringsselskabet fejlagtigt havde lagt en opdatering til download til sine ESX og ESXi hypervisorer med et indbygget licensudløb på selvsamme dato.

Selskabet fik relativt hurtigt rettet op på brøleren, men omkring 15 procent af de danske selskaber stod potentielt med risikoen for produktionsstop.

For fejlopdateringen betød blandt andet, at de virtuelle servere samt VMotion, der gør det muligt at flytte de virtuelle servere rundt på de fysiske maskiner, ikke kunne startes.

"En enkelt brøler af denne type betyder ikke alverden for virtualiseringsbranchen, men den viser, at det kan være farligt at køre alle sine servere på virtualiserede platforme, fordi flere større dele af systemerne brød sammen," understreger IDC-analytiker Anders Elbak.

På den måde kan den danske konservatisme måske komme mangen en it-chef til undsætning, fordi de ifølge Torben S. Sørensen vægrer sig ved "at lægge alt for mange æg i den samme kurv."

"En it-afdeling bør derfor også som minimum opdele sit virtualiserede miljø i et test- og et kørselsmiljø, så fejlopdateringer og andre fejl ikke rammer så hårdt, men kan blive siet fra i testmiljøet," fastslår han.

Ingen danske virksomheder fik produktionsstop på grund af VMwares fejlopdatering for godt en måned siden, men Anders Elbak erklærer sig enig i, at it-chefen bør strukturere sine virtualiserede miljøer med omhu.

"Fejl i virtualiseringssoftware kan have katastrofale følger," afslutter han.

Læs mere om virtualisering i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere